Hükümet AVM, HES diyor; Halk yaşam!

Gezi Parkı’na AVM yapılmasına karşı başlayan direniş, tüm ülkede yaşam alanlarının savunulması mücadelesine güç veren bir sembol oldu.
 
‘AK’ SARAY YIKILSIN...
 
‘Ben Ankara’ bileşenleri, binlerce ağaç kesilerek Başbakanlık Sarayı yapılan Atatürk Orman Çiftliği’ne şimdi de ABD elçiliği yapılmak istenmesine karşı yürüdü.
 
MADEN DE İSTEMİYORUZ
 
Artvin Çevre Platformu üyeleri, Taksim’de yaptığı basın açıklamasında, “Altınsız olur Artvin’siz olmaz. Artvin’de maden, Gezi’de AVM istemiyoruz” dedi.
 
BARAJA KARŞI MÜCADELE
 
Dersim Kültür ve Doğal Miras Koruma Girişimi, Gezi Parkı direnişinin talepleriyle, Dersim’e kurulmak istenen barajlara, madenlere ve mayınlara karşı mücadelesini ortaklaştırdı.
 
LOÇ’UN KALBİ GEZİ’DE
 
Kastamonu’da Loç Vadisi’ni yok edecek HES’e karşı mücadele verenler, “Bugün Gezi’deki onlarca ağacı kurtarabilirsek, yarın Türkiye’deki ekolojik hayatı kurtarabiliriz” dedi.  
 
AVM’YE HAYIR!
 
Adana’da her akşam Atatürk Parkı’nı dolduran halk, AVM yapılmak istenen 5 Ocak Stadyumuna sahip çıkacağını duyurdu.
 
BURSA’DA ORMANLAR VE SU KAYNAKLARI TEHLİKEDE
 
Bursalı köylüler, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü, Uludağ’daki çevre katliamlarına, su kaynaklarının yok edilmesine ve Gezi Parkı’nın AVM yapılmasına karşı eylemle kutladı.
 
LOÇ VADİSİNİN KALBİ GEZİ PARKI'YLA ATIYOR
 
Kastamonu’da Loç Vadisi’nin yok olması anlamına gelen HES projesine karşı mücadele veren Loç Vadisi Koruma Platformu, Taksim Gezi Parkı’nın yıkılmasına karşı verilen mücadeleye destek açıklaması yaptı.
 
“Taksim’de kesilecek ağaçların yerine 2 milyar ağaç diktik” şeklinde yapılan savunmaya tepki gösterilen açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Bugün Cide Hes projesi faaliyete geçerse 426 bin metre kare alanda var olan tüm ağaçlar kesilecektir. Metre karede bir ağaç yetiştiğini varsayarsak bu da en az 426 bin ağaç demektir. Orya Enerji şu ana kadar bu bahse konu alan dışında 9 bine yakın ağacı da kesmiştir. Bu kestiği ağaçlar için de kendisini şöyle savunmaktadır: Parasını verdim kestim. Orya enerjinin bu zihniyeti ile 2 milyar fide diktim zihniyeti aynıdır: Yerine dikiyorsam, parasını ödüyorsam keserim.”
 
HER AĞAÇ BİR CAN
 
Her kesilen ağacın bir can almak anlamına geldiğine dikkat çekilen açıklamada, HES projeleriyle kurutulan her derenin de ekolojik dengeyi alt üst ettiği kaydedildi. Bu tahribatın halkın kültürünün de bozulması anlamına geldiğine vurgu yapılan açıklamada “Bu zihniyet, ilerde herhangi bir nedenden dolayı bir insan canı alındığında; yerine üç çocuk yapar, telafi ederim ne var bundaya getirir” dendi.  
 
“Taksim Gezi Parkı’ndaki onlarca ağacın hayatını kurtarabilirsek yarın Loç’da ve Türkiye de yapılması düşünülen en az 2 bin HES’den dolayı kesilen veya kesilmesi düşünülen ağaçları ve ekolojik hayatı da kurtarabiliriz” denilen açıklamada, Loç Vadisi halkının değerlerine ve vatanına sahip çıkmaya devam edeceği bildirildi.
 
ARTVİN'DEN SELAM GETİRDİLER
 
Artvin Çevre Platformu, Artvin’deki Maden ocaklarına hayır demek ve Gezi parkı direnişine destek vermek için Taksim Tramvay Durağında açıklama yaptı.
 
“Artvin’a da Taksim’e da degma Ceynem olda get” pankartı açan Artvinliler, “Artvin’de maden katliamdır”, “Altınsız olur Artvin’siz olmaz”, “Artvin’de maden Gezi Parkı’nda AVM istemiyoruz” dövizleri taşıdı.
 
Burada açıklama yapan Emrah Altınkulaç, Artvinden Gezi Parkına selam getirdiklerini dile getirdi. Artvinliler, açıklamanın ardından Gezi’ye yürüdü. 
 
AK'SARAY YIKILSIN AĞAÇ DİKİLSİN
 
Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) binlerce ağaç kesilerek yapılan Başbakanlık Sarayı ve yapılması planlanan ABD Büyükelçiliği binasına, Başkent Dayanışması ‘Ben Ankara’ bileşenleri tepki gösterdi. Bileşenler Kavaklıdere’de bulunan ABD Büyükelçiliği önüne yürüyüp, siyah çelenk bıraktı.
 
Ben Ankara bileşenleri Kızılay Konur Sokak’ta buluşup, Kavaklıdere’deki ABD Büyükelçiliğine yürüdü. Yürüyüşe TMMOB’a bağlı odaların başkanlarıyla CHP Milletvekili Levent Gök de katıldı. Yol boyunca siyah çelenk taşıyan bileşenler, Yürüyüşe halk, araçlarından ve iş yerlerinden alkışlarla destek verdi.
 
Polisin, Çağdaş Sanatlar Merkezi önünde bileşenlerin önünü kesmesi üzerine açıklama burada yapıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, Gezi Parkı’nda başlayan ve ülke geneline yayılan direnişin hükümetin bardağı taşırdığı son damlası olduğunu söyledi. AOÇ’nin, AKP hükümeti döneminde en büyük talanını yaşadığına dikkat çeken Candan, AOÇ üzerine yapılan bina ve projelerin ideolojik politikalar olduğunu belirtti. Candan, son olarak AOÇ arazisinin 6 bin 400 metre karelik bölümünün ABD Büyükelçiliğine satılması konusunda mutabakat sağlandığını söyledi.
 
Candan, ABD’nin AOÇ topraklarında Büyükelçilik yapmasına ve arazi satın almasına izin vermeyeceklerini söyledi. Candan, “ABD Büyükelçiliği diplomatik planlama alanına gitsin ve binasını yapsın. AOÇ topraklarından vazgeçsin” dedi.

BURSALILAR DOĞA KATLİAMINA KARŞI YÜRÜDÜ
 
Bursalı köylüler Dünya Çevre Günü’nde sokaktaydı. Bursa’nın ormanlarının katledilmesine, suyunun kirletilmesine ve Taksim’de Gezi Parkı’nın yok edilmesine karşı çıkan köylüler, Setbaşı Köprüsü üzerinde toplanarak Heykel’e yürüdü.
 
Başköy sakini kadınlar ve çocuklar attıkları sloganlarla temiz su talebini dile getirdiler. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Başköy Muhtarı Hasan Acar, Bursalılardan Gezi Parkı’na sahip çıktıkları gibi Uludağ’daki çevre katliamlarına ve su kaynaklarının yok edilmesine de tepki göstermelerini istedi. Eyleme Doğader, Bursa Barosu, ÇGD, TMMOB, KESK, TTB ve siyasi partiler de destek verdi.
 
HES’E DE MAYINA DA BASKILARA DA HAYIR! Dersimliler, Taksim Gezi Parkı’na destek ve Dersim’e yapılmak istenen HES’e karşı çıkmak için ayağa kalktı. Dersim Kültür ve Doğal Miras Koruma Girişiminin çağrısıyla  önceki gün 19.00’da Sanat Sokağı’nda toplanan Dersimliler, Seyit Rıza Meydanı’na yürüyerek burada oturma eylemi yaptı.
 
Burada kurumlar adına açıklama yapan Avukat Barış Yıldırım, Gezi Parkı direnişiyle dayanışma, AKP Hükümetinin ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda halka karşı yürüttüğü baskıcı politikalara, yeni karakollar kurulmasına karşı çıkmak, Dersim’de kurulmak istenen barajları, HES’leri ve madenleri engellemek; mayınların temizlenmesini talep etmek için ortaklaştıklarını dile getirdi. Gezi Parkı’yla başlayan ve yurt geneline yayılan eylemlerin baskıcı iktidara başkaldırıya dönüştüğünü ifade eden Yıldırım, 2002 yılından bu yana iktidarda bulunan AKP’nin Meclisteki çoğunluğunu kullanarak Kürtler, Aleviler ve farklı kimlikler üzerinde baskı kurduğuna işaret eden Yıldırım, “Dilimizi, inancımızı, kültürümüzü, inanç alanlarımızı, vadilerimizi, değerlerimiz olan dağlarımızı sahipleniyoruz. AKP Hükümetinin dayattığı politikaları reddediyoruz” dedi.
 
Kurulmak istenen 23 HES  projesiyle Dersim’in tasfiye edilmek istendiğini ifade eden Yıldırım, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Yıldırım, kurumlar olarak her akşam saat 19.00’da Sanat Sokağı’nda toplanarak, haksızlıklara karşı eylem ve etkinlikleri yapmaya devam edeceklerini duyurdu. 
 
5 OCAK'A DA SAHİP ÇIKACAĞIZ
 
Adana’da daha çok devlet törenleri için kullanılan Atatürk Parkı 5 gündür olduğu gibi akşam saatlerinde Adana halkıyla dolmaya başladı. Gençler getirdikleri kitapları yere dizerek “çapulcu kütüphanesi” kurdu. Bir başka grup biber gazlı saldırılarını organik biberlerle kendilerine takılar yaparak protesto etti. İlgi toplayan bir başka etkinlik Umut Sahnesi’nden Şahin Kelleci’nin kitle içinde gezerek oynadığı “Yalancı” oyunu oldu. ABD bayraklı şapka ve gözüne siyah maske takan Kelleci alandakilere 5 “recep lirası”na yalan sattı.  Eylemlerin 6. gününde ise KESK, DİSK, TMMOB ve Adana Tabip Odası adına Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten açıklama yaptı. Ökten, halkın Erdoğan’ın ağzından çıkan her sözün kanun olamayacağını gösterdiğini söyledi. Adana halkının AVM yapılmak istenen 5 Ocak stadyumuna da sahip çıkacağını vurguladı.
 
SAĞLIK MAHALLESİ HALKI ÇEVRE VE DEMOKRASİ TALEPLERİNİ BİRLEŞTİRDİ
    
5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Ergene İnisiyatifi, Çorlu Saplık Mahallesinde bir yürüyüş gerçekleştirdi. Saat 18.00’da eski minibüs durağında toplanan mahalleliler E-5 karayolunu trafiğe kapatarak dere kenarına kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşe Ergene İnisiyatifi ile birlikte HDK, EMEP, BDP ve TKP de destek verdi. Sağlık Mahallesi sakinleri ve özellikle deri sanayide çalışan işçilerin de katıldığı yürüyüş boyunca Ergene Nehri’nin en büyük ve en kirli kolu olan Çorlu Deresi’nin kirliliğinden kaynaklı yaşanan sıkıntılara dikkat çeken sloganlar ile birlikte Taksim Gezi Parkı’nda başlayan halk hareketine destek sloganları birlikte atıldı.
 
Dere kenarında toplanan kitleye bir açıklama yapan Ergene İnisiyatifinden Arif Yılmaz Trakya’da hiçbir önlem alınmadan üretim yapan sanayi kuruluşlarının Ergene Nehri’ni kirlettiğini vurguladı. Yılmaz,  bunun yarattığı sağlık sorunlarını anlattıktan sonra şirketlerin şimdi de havayı, suyu ve toprağı daha çok kirletecek termik ve nükleer santraller, tehlikeli atık tesisler ve taş ocakları kurmak istediklerini dile getirdi. Yılmaz, “Bizler Trakya’da yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Bu nedenle havamızı, suyumuzu, toprağımızı ve yaşamımızı serbest piyasa ekonomisinin doğurduğu kâr hırsına yem etmek ya da kapitalizmin insafına bırakmak niyetinde değiliz” dedi. Kirletenlere ve göz yumanlara karşı tepkimizi göstereceğiz diyen Arif Yılmaz İstanbul Taksim Meydanı’nın son yeşil alanı olan Gezi Parkı’ndaki ağaçların sökülerek AVM yapılmasını önlemek isteyenlere yönelik saldırının ülke çapına yayılan halk direnişinin fitilini ateşlediğinden dolayı bu yıl Dünya Çevre Günü’nü tüm saldırılara rağmen halkın farkındalığının, özgüveninin ve umutlarının arttığı bir ortamda kutlandığı dile getirdi.
 
Açıklamadan sonra tekrar mahalle içine yürüyüş yapan kitle ilk başladığı yere gelene kadar sloganlar ile yürüdükten sonra eylemlerini bitirdi.