Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 30 Ekim Haberleri

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI HALA CEZA TEHDİDİ ALTINDA

Geçtiğimiz hafta uzun süren bir duruşmanın ardından sekiz insan hakları savunucusu tahliye edildi. Aktivistler bir insan hakları toplantısında gözaltına alınıp tutuklanmışlardı. Tahliyeler sevinçle karşılandı. Ancak ceza alma riskleri de devam ediyor. Öte yandan gazeteci ve insan hakları savunucularına yönelik tutuklamalar da sürüyor. Türkiye'de süregiden baskı ikliminde binlerce kişi tutuklanmakta ve ihraç edilmekte. 


KRİZLER İÇ ÇATIŞMALARI TETİKLİYOR

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 2011'de başlayan iç çatışmalar derinleşiyor. Yemen'de savaş ve insanlık dramı sürerken hükümet de güneyin bağımsızlığı konusunda kendi içinde bir yarılma yaşıyor. Kuzey Irak'ta ise Kürdistan Bölgesel Yönetiminin referandum yoluyla bağımsızlık ilan etme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Irak ordusu Kürtlerden topraklarının büyük kısmını geri alıyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi de istifa çağrıları ve kriz ile çalkalanıyor. 


SENDİKALARA YÖNELİK BASKILARA KARŞI KÜRESEL EYLEM GÜNÜ

Dünyanın dört bir yanında işçilerin örgütlenmesi kapitalistler ve hükümetler tarafından engelleniyor. Cezalar, işten çıkarmalar, dayak, tecavüz, hatta katledilmekle karşı karşıyayız. Biz ne kadar örgütsüz kalırsak, bize o kadar az ücret öder, o kadar fazla çalıştırır, o kadar fazla kar ederler. Biz ne kadar zayıf olursak, onlar güvencesizlik ve taşeronluğu o kadar artırırlar. Pek çok öncü işçi örgütlenme çabalarından dolayı hapse atılıyor. İşte tam da bu yüzden sendikal faaliyetlere yönelik baskılara karşı mücadele etmemiz gerekiyor. 16 Kasım'da Uluslararası Grev Gözcüsü Komitesi bu gündemli bir toplantı düzenliyor. Talepler, işçilerin ve sendikacıların katledilmesine son verilsin. Hapisteki yoldaşlarımız serbest bırakılsın. Örgütlenmek suç değildir. Kadın işçilere karşı cinsel şiddete son. Örgütsüz işçiler ucuz işgücü olarak kullanılıyor, herkese geçimlik ücret. 


HAPİSTEKİ SENDİKACIYA BİR ÖDÜL DAHA

Kore Sendikalar Konfederasyonu'nun (KCTU) hapisteki başkanı Han Sang-gyun'a kısa bir süre önce AFL-CIO sendikası tarafından George Meany-Lane Kirkland İnsan Hakları Ödülü verildi. Han, 2015 Aralık'ından bu yana hapiste. Öte yandan, Dublin'de faaliyet gösteren Cephe Hattı Savunucuları platformu KCTU yöneticilerine yönelik baskıların işçilere yönelik saldırının bir parçası olduğunu açıkladı. 


OTOMOTİV İŞÇİSİNİN ÖLÜMÜ

Geçtiğimiz hafta, Pricol otomobil parçaları fabrikasında çalışan Francis adlı 51 yaşındaki bir işçisi işyerinde uğradığı baskı ve zorbalıklardan dolayı yaşamını yitirdi. Güney Hindistan'daki Coimbatore'de kurulu fabrika aslında uzun ve güçlü bir mücadele tarihine sahip. Üç işçi önderi de hapiste. Öte yandan kuzey Hindistan'da bulunan Maruti Suzuki fabrikası işçileri, hapisteki 13 öncü işçinin ailesine 550.000 rupi (yaklaşık 8.500 dolar) katkıda bulundu. Otomotiv işçileri küresel bir dayanışma kampanyası yürütüyor. 


SAMSUNG İŞYERLERİNİ YENİDEN DÜZENLİYOR

Küresel elektronik devi Samsung bu yılın başlarında Güney Kore'nin Pyeongtaek kentinde bir yarıiletken fabrikası daha açtı. Ancak daha bir yıl bile geçmemişken iki işçi ağır çalışma koşulları ve stres sonucu intihar etti. Samsung ise olayın gerçek sebebini geçiştirerek işçiler intihar etmek için kullanmasın diye askıları, kapı tokmaklarını, pencereleri vb değiştirdi.  


HAVAİ FİŞEK FABRİKASINDA İŞÇİ KATLİAMI

26 Ekim'de Endonezya'nın Java adasının doğusundaki Kosambi'de bulunan bir havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlama ve yangında en az 47 işçi öldü, pek çoğu yaralandı. Patlamanın hatalı bir elektrik bağlantısından ileri geldiği tahmin ediliyor. Havai fişek fabrikaları dünyanın her yerinde en tehlikeli işyerleri arasında. Buralarda pek çok işyeri katliamı meydana geldi. Bağımsız ve demokratik tarzda işleyen sendikaların varlığı işçi sağlığı ve iş güvenliği için işte bu yüzden son derece yakıcı. 


Çeviren: Nilgün Güngör