Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 8 Ekim Haberleri

DONDURMA İŞÇİSİ KÜRESEL DEVE KARŞI

Avustralya'nın Sydney kentinde yaklaşık 150 işçi geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana zorlu bir mücadele içindeydi. Küresel dev Unilever'e bağlı Streets Ice Cream dondurma firması yeni bir sözleşmeyi dayatmaya çalışıyor. Şirket işçi ücretlerini %40 azaltmakla kalmayıp fazla mesai ve kıdem tazminatlarını da düşürmek istiyor. İşçiler mücadelelerini anlatan bir video hazırladılar. Buna karşılık şirket de işçilere uyuşmazlık konularını kamuoyuna taşıdıkları takdirde işten atılacakları tehdidini savurdu. Streets Ice Cream ürünleri için boykot önerisi var. Diğer ülkelerdeki Unilever işçilerinin dayanışması mücadeleyi daha da etkinleştirecek.  


SAMSUNG'A BİR KURBAN DAHA

Eski bir Samsung işçisi olan 41 yaşındaki Yi Hye-jeong geçtiğimiz hafta sistemik skleroz hastalığından yaşamını yitirdi. Sistemik skleroz, bağışıklık sisteminin çok aktif olması ve vücudun kendi dokularına saldırıp zarar vermesinden ileri geliyor. Yi, çip üretim bölümünde çalışıyordu ve yıllar boyunca nitröz oksit, arsenik, fosfin, oksipoklimin, benzen ve ksilen gibi muhtelif kimyasal maddelere maruz kalmıştı. Yi, meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiren 118. eski Samsung Electronics işçisi. Samsung sendika düşmanı bir şirket. İşçi Sağlığı İş Güvenliği aktivistleri 7 Ekim günü Seul'daki Samsung genel merkezi önündeki oturma eyleminin ikinci yılını doldurduğunu açıkladı. 


ELEKTRİK İŞÇİLERİ İNSANCA YAŞANABİLİR ÜCRET İSTİYOR

Geçtiğimiz hafta Orissa’daki elektrik dağıtım şirketlerinde çalışan yaklaşık 5.000 işçi eyaletin başkenti Bhubaneswar'da bir gösteri yaptı. İşçiler aylık ücretlerinin 4.000 rupi'den (= 61 dolar) 18.000 rupi'ye (= 275 dolar) yükseltilmesini ve taşeron işçilerin kadroya alınmasını istiyor. Aynı zamanda işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle işçilerin yaşamı tehlike altında. Her yıl bu yüzden pek çok işçi ölüyor. İşçiler dünyadaki bütün elektrik işçilerine ne kadar ücret ödendiğini biliyor ve onlarla eşit ücret almak istiyorlar. 


HAVACILIK İŞÇİLERİ BİRLEŞİYOR

Havacılık sektörü dünyadaki en küresel endüstrilerden biri. Havacılık şirketleri maliyetleri kısıp karlarını katlama hedefiyle işçileri dibe doğru yarışa zorluyor. Güvencesizleştirme, taşeronlaştırma ve geçici işçilik, işçilerin gücünü kırmak için uygulanan taktiklerin başında geliyor. Buna karşılık işçiler dünya çapında bağlar kuruyorlar. 


AVUSTRALYA'NIN MÜLTECİ POLİTİKASI CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR

Avustralya'nın mülteci düşmanı politikaları geçtiğimiz hafta iki mülteciyi daha öldürdü. Avustralya'ya ulaşamayan Santhiya, Endonezya'daki bir mülteci kampında tedavi edilmediği için yaşamını yitirdi. Rajeev Rajendran adlı bir diğer Tamil mülteci ise Manus toplama kampında tutulduğu sırada öldü. Rajeev yıllarca kampta tutulmaktan ötürü yaşadığı psikolojik yoksunluk nedeniyle yaşamına son verdi. Manus adasındaki protesto eylemi ise ikinci haftasını doldurdu. 


GÖÇMEN İŞÇİLER HAKARET ETMEDİ GERÇEĞİ SÖYLEDİ

Tayland'da geçtiğimiz hafta ondört göçmen işçi çalıştıkları Thammakaset tavuk çiftliğine hakaret suçlamasını reddetti. Burmalı işçilerin “suçu” çalıştıkları insanlık dışı koşulları Ulusal İnsan Hakları Komisyonuna şikayet etmekti. Bu olay tutuklanma tehlikesi nedeniyle Tayland'ı terketmek zorunda kalan araştırmacı Andy Hall'a açılan davalarla bağlantılı. 100 kadar sivil toplum grubu yayınladıkları açık mektupla Tayland hükümetini davayı geri çekme çağrısında bulundu. Öte yandan, geçen hafta ABD'ye ziyarete giden Tayland diktatörü General Prayuth Chan-ocha iki ülke arasındaki ekonomik ve askeri ilişkilerin artırılması üzerine görüşmeler yaptı. 


Çeviren: Nilgün Güngör