Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 25 Eylül Haberleri

MİLYONLARCA İŞÇİYE HALA KÖLE MUAMELESİ

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) son yayınladığı raporda dünyada en ağır koşullarda çalışan işçilerin sayısı açıklandı. Rapora göre 40 milyon işçi kölelik benzeri koşullarda tutuluyor. Buna ek olarak 25 milyon işçi de zorla çalıştırılıyor. Çocuk işçilerin sayısı ise 150 milyon olarak tahmin ediliyor. Bu raporlar, bir avuç azınlık için yüksek karlar sağlamak için dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanı sömüren kapitalist sistemin vahşetini ortaya seriyor. İşçilerin haklarını savunup geliştirmelerinin tek yolu bağımsız sendikalarını kurmak, uluslararası ölçekte birleşik grevler örgütlemek.

AVUSTRALYA'NIN GÖÇMEN POLİTİKALARI DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR

Myanmar'ın batısındaki Rohingya halkı dünyanın en hızlı büyüyen mülteci çıkışını yaşıyor. Tam da bu felaketin ortasında Avustralya devleti Avustralya'da bulunan Rohingyalı mültecileri Myanmar'a göndermekle tehdit ediyor. Bu yılın başlarında Küresel Hukuki Eylem Ağı Uluslararası Ceza Mahkemesine Avustralya'daki tutukluluk sisteminin insanlığa karşı suç oluşturduğuna ilişkin başvuruda bulundu. Mültecilerle dayanışma hareketi Avustralya'nın denizaşırı toplama kamplarını kapatması hedefiyle Ekim ayı başında gösteriler düzenleyecek.


SENDİKA LİDERİ İŞE DÖNÜŞ MÜCADELESİNİ KAZANDI

Filipinler'deki hizmet sektörü sendikacıları önemli bir kazanım elde ettiler. 2016 sonunda sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarılan Jenny Marcos ücret farkları da ödenmek üzere işe geri alındı. Jenny Manila Peninsula Hotel'de Peninsula İşçileri Sendikası (PEU) yöneticisi. Sendika çalışma koşullarını iyileştirmek ve 400 sözleşmeli işçi için güvenceli çalışma elde etmek için kampanya yürütüyordu. Jenny'nin işe iadesi PEU'nun, diğer öncü işçilerin ve işçi sendikalarının ve uluslararası ölçekte de IUF'nin ısrarlı çabalarıyla sağlandı.    


ENDONEZYA'DA YİNE FAŞİST SALDIRI

Geçtiğimiz hafta, Endonezya Hukuki Yardım Vakfı (LBH) ordunun 1965-1967 yıllarında gerçekleştirdiği katliamlardan kurtulanlarla bir toplantı düzenlenmeyi planlıyordu. Ancak LBH binası o gece yüzlerce faşistin saldırısına uğradı. Faşistler insanlara ve binaya taş ve şişeler attılar. Bunun üzerine toplantı iptal edildi. Toplantıya katılanlar binadan ancak sabahın ilk saatlerinde güvenli bir şekilde ayrılabildiler. Jakarta'da geçen yılki Valilik seçimlerinde faşistler güç kazanmıştı. Faşist örgütlerin güçlenmesi Endonezya'daki bütün öncü işçiler için gerçek bir tehlike oluşturuyor.


KÜRT REFERANDUMU TARİHSEL BİR FIRSAT
Kuzey Irak'taki özerk Kürt bölgesinde 25 Eylül günü bağımsızlık referandumu yapılıyor. Suriye ve Irak'taki savaşlar ve Türkiye ile İran'ın otokratik yönetimleri düşünüldüğünde bu oylamanın olası sonuçlarıyla çoklu etkiler yaratacağı görülebiliyor. Bölge devletlerinin çoğu referandumun yapılmasını engellemeye çalıştı ya da askeri tehditlerde bulundu. Kürt özerk bölge liderliğinin yolsuzluk yaptığı ve işçi düşmanı olduğu genelde paylaşılan bir düşünce. Ne var ki bağımsız bir Kürt devleti kurma isteği derin tarihsel köklere sahip ve işçiler açısından  da pek çok olasılığı gündeme getiriyor.


FİLİPİNLİLER'DE DİKTATÖRLÜK VE SIKIYÖNETİME KARŞI GÖSTERİ

Filipinler'in eski diktatörü Ferdinand Marcos'un sıkıyönetim ilanının 45. yıldönümünde düzenlenen kitlesel gösteride şimdiki Başkan Duterte'nin politikaları protesto edildi. Mevcut Filipinler hükümetinin baskı politikalarına karşı düzenlenen gösteriye bütün işçi örgütleri ve ilerici gruplar katıldı. Gösterilerin temel gündemleri, katliamlarla sürdürülen “Uyuşturucuya karşı savaş” ve Mindanao'da sıkıyönetim ilanıydı.  


KUZEYDOĞU ASYA'DA SAVAŞ KARŞITI HAREKETLER

ABD devlet başkanı Trump ile Kuzey Kore devlet başkanı Kim arasındaki söz düellosu Kore yarımadasındaki gerilimi de tehlikeli bir tırmanışa götürüyor. ABD ordusunun 1950'lerin başında Kuzey Kore'de yarattığı yıkım ve 1945'te Japonya'ya atom bombası atılmasından dolayı bölgedeki işçiler yeni bir savaş korkusu içinde. Güney Kore'de barış aktivisti Jo Young-sam yeni silah sistemlerinin kurulumunu (THAAD) protesto için kendini yaktı. Güney Kore sendikal hareketi artık bölge bölge savaş karşıtı gösteriler düzenliyor. Japonya'da da işçi hareketi savaş karşıtı mücadelede etkinleşiyor.


İKİ ÇİMENTO İŞÇİSİ EZİLEREK ÖLDÜ

Dhirendra Verma ve Dilip Kumar Verma adlı iki işçi içinde denetleme yaptıkları ezme değirmeninin yeniden çalışmaya başlaması üzerine feci şekilde can verdi. İçerde bulunan diğer üç işçi ise ufak yaralarla kurtuldular. Olayın yaşandğı Ambuja Cement, orta Hindistan'daki Chhattisgarh’s Balodabazar ilçesinde bulunan bir çimento fabrikası. Bu facia da zaten ilk değil. Dört yıl önce de işçiler üzerlerine konteyner düşemesi sonucu ölmüşlerdi. Bu ölümler işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin önemini ve bağımsız sendikaların önemini bir kez daha ortaya koyuyor.


Çeviren: Nilgün Güngör