AKP’nin gözü öğrenci emeğinde: İstanbul Modeli Projesi imzalandı

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü arasında işbirliği temelli imzalanan protokolle pilot okullar seçilerek yapılan projelere işsizlil fonundan kaynak aktarılacak. Daha önce de teknik liseler ve meslek liseleri esas alınarak yapılan okul – sanayi işbirliği projelerinde, düz liselerin meslek lisesi veya imam hatip liselerine dönüştürülmesiyle sermaye için büyük bir kar alanı haline gelmişti.

Okul- sanayi işbirliği projeleri için pilot okul olarak seçilen meslek liselerine, yeni teknolojiye uygun ekipman ve donanım için işsizlik fonundan okullara gelir sağlanması, okullardan mezun olanların öncelikli olarak iş görüşmelerine gönderilmeleri ve öğrencilerin bu görüşmelere rehberlik servisleri tarafından hazırlanmaları gibi birçok şey vaat ediyor. Nabi Avcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Seçilen okullara, yeni teknolojiye uygun makine, ekipman ve donanım için işsizlik sigortası fonundan kaynak aktarılması sağlanacak. İş birliğine dahil edilen okullarda okuyan öğrencilere iş ve meslek danışmanları tarafından iş arama becerileri, görüşme ve mülakat teknikleri, danışmanlık ve rehberlik hizmeti de verilecek.

İmza töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem ise konuşmasında protokolün sektördeki ucuz iş gücü talebini karşılayacağını söyledi.

Daha önce de sermayenin iş gücü talebini meslek liselerinde okuyan öğrenciler üzerinden karşılayan iktidar, zorunlu staj gibi uygulamalarla öğrencileri asgari ücretin üçte biri oranındaki ücretlerle çalıştırmıştı. Hatta zorunlu staj uygulamaları pek çok okulda veli, öğretmen ve öğrencilerin tepkisine neden olmuştu.