Ahmet Yıldız: Türkiye’de Adaletin ve Çocuk İşçiliğinin Özeti

Ahmet Yıldız, 14 Mart 2013’te, ruhsatsız bir işyerinde, kaçak olarak çalıştırılırken daha hızlı çalışsın diye güvenlik sensörü kapatılmış pres makinesine sıkışarak yaşamını kaybetmişti.

Ahmet Yıldız 13 yaşındaydı

Urfa’dan Adana’ya göç eden kalabalık bir ailede, aile bireylerinin söylediği üzere ‘neşeli ve çok çalışkan, hiçbir işten erinmeyen’ bir çocuktu.

Evlerine yakın bir yerde, kaçak olduğu bilinen ancak hakkında hiçbir işlem yapılmayan bir işyerinde çalışıyordu.

Doktor farketti

Ahmet Yıldız makineye sıkıştığı gün işyeri sahibi Ali Koç, Ahmet’i hastaneye götürmeden önce işyerindeki kan izlerini temizledi ve doktorlara çocuğun trafik kazası geçirdiğini söyledi.

Ancak olayın trafik kazası olmadığını doktorun fark etmesi üzerine durum savcılığa bildirildi.

Dava süreci

Açılan davada bilirkişi raporunda yüzde 100 kusurlu bulunan işveren tutuklandı.

İlk duruşmada sanık Ali Koç kickboks maçı olduğunu ve maça katılmak istediğini belirterek tahliyesini talep etti. Talep reddedildi.

Ardından işveren Yıldız Ailesi’ne para yoluyla anlaşma teklif etti.

Adana Adliyesi’ndeki ikinci duruşmada, davaya şikayetçi sıfatıyla katılan Ahmet Yıldız’ın babası maddi ve manevi zararlarının karşılandığını söyleyerek tüm şikayetlerinden vazgeçti.

Sanık konumundaki işverenin avukatı tahliye istedi, ancak hakimin kararı tutukluluğun devamı yönünde oldu.

21 Haziran 2013’teki duruşmada ise mahkeme, toplanması gereken deliller büyük ölçüde toplandığı için işyeri sahibinin tahliyesine karar verdi. Sanığın tutuksuz olarak yargılanmasına devam edildi.

Mahkeme dava sırasında baronun ve Gündem Çocuk Derneği’nin müdahillik taleplerini kabul etmedi.

Ceza diye...

9 Ekim 2013’te dava sonuçlandı.

İşveren Ali Koç taksirle öldürme suçundan beş yıllık hapis cezasına çarptırıldı.

Ancak bu ceza sanığın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 6’da 1 oranında indirim yapılarak 4 yıl 2 aylık hapis cezasına indirildi.

Ardından sanığın aile ve meslek sahibi olması, eylemin ‘kusurlu’ eylem sayılması ve pişmanlık durumu nedeniyle günlük 20 lira üzerinden 30 bin 40 lira adli para cezasına çevrildi.

İşveren Koç’un bu cezayı 24 aylık taksitler halinde ödemesi kararlaştırıldı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2013 raporunda Yıldız’ın ölümü, hastaneye trafik kazası geçirdi diye götürülmesi ve işverenine açılan davada 24 taksite bölünerek ödenecek şekilde 30 bin 40 TL ceza verilmesi “Türkiye’de çocuk işçiliğin özeti” olarak tanımlanmıştı. (YY)