Limak’ın sicilinde rant ve katliam var!

AKP iktidarından aldığı tam destekle büyümesini sürdüren Limak Holding’in sicilinde katliamlar var.

Siirt’in Botan Çayı’ndaki Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj kapaklarından bırakılan suyun yol açtığı faciada 5 kişi yaşamını yitirdi. Sermaye hükümeti AKP’nin rant, kar ve yağma politikasının neden olduğu facia, Alkumru Barajı’nın sahibi Limak Şirketler Grubu’nun kirli sicilinin bir kez daha hatırlanmasına neden oldu.

İlk facia değil

Barajda, 2011 yılında da kapakların yine aniden açılması nedeniyle bir aileden üç kişi yaşamını yitirmişti. Baraj inşaatı boyunca ise işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle üç işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Çeşitli kazalarda 26 işçi yaralandı.

AKP iktidarından aldığı tam destekle enerji alanındaki yatırımlarını son yıllarda arttıran ve toplam sekiz baraj ve HES’i bulunan Limak Holding’in inşa ettiği Alkumru Barajı Hidroelektrik Santrali’nin açılışı 19 Mayıs 2011′de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AKP iktidarının şefi Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilmişti.

Bu açılışın ardından yaklaşık üç ay sonra 4 Eylül 2011 tarihinde baraj kapaklarının aniden açılması sonucu suya giren üç kişi hayatını kaybetmişti.

Aynı aileden 3 kişi kurtarılamazken, 13 yaşındaki Kader Özbey’i ise çay kenarında bulunanlar kurtarmıştı.

Görgü tanıkları o zaman da kapakların uyarı yapılmadan açıldığını ve üç kişinin sudan çıkmaya fırsat bulamadığını söylemişti.

Bu olayın ardından üç yıl geçmesine rağmen neredeyse aynı şekilde gerçekleşen bir olayın daha yaşanması Limak Şirketler Grubu’nun insana, çevreye ve doğaya zerre kadar değer vermediğini gösterdi.


Limak’a AKP’den tam destek

Limak Şirketler Grubu’nun sahibi veya ortaklığı olduğu diğer projeler de işçilere mezar oldu. Dersim'de Bilgin Enerji ve Limak ortaklığı olan Darenhes Elektrik tarafından yapılan Pembelik Barajı'nda geçtiğimiz Mart ayında 22 yaşındaki Şirin Bulduk adlı işçi, tanker kullanma ehliyeti olmamasına rağmen kullandığı aracın yoldan çıkması sonucu iş kazasında can verdi.

ABD ve NATO’nun Ortadoğu’daki inşaat ihalelerini alarak yükselişini sürdüren Limak’ın adı Sabiha Gökçen Havaalanı ihalesi ile BOTAŞ yolsuzluk davasıyla anılıyor. İstanbul'daki 3. havalimanı ihalesini alan firmalardan biri olan Limak Holding ayrıca TOKİ işbirliğiyle Mersin'de Akdeniz Oyunları için yapılmak üzere 25 bin kişilik stad ihalesini aldı. Limak Holding patronu Nihat Özdemir, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın elinden “Enerji Oscar Ödülü'nü” alan bir emek düşmanı.