DİSK-AR: Asgari ücretlinin ürettiği değerden aldığı pay azalıyor!

2014 bütçesinin onaylandığı bugünlerde, asgari ücret gerçeğiyle işçilerin sefalet koşulları daha da belirginleşiyor.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) ücretler üzerine yaptığı araştırmayı yayınladı. DİSK-AR, kişi başına düşen gelir ve asgari ücret ilişkisini aktararak, büyüyen sefalete dikkat çekti. “Asgari ücretli, kişi başına milli gelirden payını alamadı” diyen DİSK-AR, 35 senede ekonomi 3,8 kat, kişi başına milli gelir 2,4 kat büyürken asgari ücretin neredeyse yerinde saydığını, asgari ücretle çalışanların, kişi başına milli gelirdeki artıştan kendine düşen payı alsaydı ücretinin net 1634 TL olacağını belirtti. 
 
Araştırmada büyüme oranları için TÜİK 2007 yılı öncesi GSMH verileri ile GSYİH 2007 yılı sonrası verileri, kişi başına milli gelir için OECD ve TÜİK verileri, asgari ücret için ÇSGB asgari ücret istatistikleri esas alındı.

DİSK-AR, araştırmasında, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik İndeksi Raporu'ndan veriler de aktardı. Türkiye'nin, insani gelişmişlik açısından 187 ülke içerisinde 90. sırada olduğu aktarıldı. “Asgari ücretlinin ürettiği değerden aldığı pay azalmış, sömürü artmıştır” diyen DİS-AR, asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulması için şu tespitlerin yerine getirilmesi gerektiğine yer verdi:

“-Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmelidir.

-Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli, asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır.

-Görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmeli, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır.

-Asgari ücretin herkese bölge, yaş, işkolu vb. ayrımı yapılmaksızın aynı oranda belirlenmesi esas alınmalı, bölgesel asgari ücrete uygulanması yolundaki girişimlerden uzak durulmalıdır.

-Asgari ücret gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenmeli ve ekonomik büyümeden pay almalıdır.

-Asgari ücretlinin geçim haddi ile enflasyon arasındaki uyumsuzluğun yoksullaştırıcı etkisi göz önüne alınarak, enflasyon verilerinde temel harcama kalemleri dikkate alınmalı, TÜFE sepeti emek örgütlerinin katılımı ile belirlenmeli ve denetlenmelidir.

-Asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır.

-Sabah 6.00-9.00 ile akşam 18.00-21.00 saatleri arasında ulaşım parasız olmalıdır.

-Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitimin okul dışı giderleri devlet tarafından karşılanmalı, sağlık tümüyle parasız olmalıdır.

-Asgari ücretliden vergi alınmamalıdır.”