Bergama’nın bayrağı Kazdağları’nda

Kazdağları’nda yapılmak için çalışmaları yoğun biçimde sürdürülen altın madenlerine karşı yöre halkı önümüzdeki hafta sonu büyük bir mitinge hazırlanıyor. 3 Haziran Pazar günü Çan ilçesine bağlı Etili köyünde yapılacak mitinge Kazdağları’nın havasını soluyan, suyunu içen, toprağını kullanan Çanakkale ve Balıkesir illerinin yanı sıra, yurdun dört bir yanından katılımların da olması bekleniyor. Bir dönem Bergama köylülerinin topraklarını siyanürlü altın işletmelerinden korumak için verdikleri mücadele bu kez Kazdağları’nda filizleniyor. Yaşam savunucuları sağlıklı bir çevreyi, çocuklarının geleceğini, ülkenin onurunu ve bağımsızlığını düşünen herkese Kazdağları’ndaki mitinge katılım çağrısı yapıyorlar.
 
KÖYLÜLER AĞAÇLARI KESMİYORLAR
 
Kazdağları’nda altın işletmeciliği ile ilgili sondaj çalışmalarını ve yasal prosedürü tamamlayan çoğu yabancı sermayeli altın şirketleri bir an önce işletme aşamasına geçmek için gün sayıyorlar. Yöre halkının birçok yerde ÇED halkı bilgilendirme toplantılarını ‘Biz sizi de altın madeninizi de istemiyoruz’ diyerek yaptırmamasına rağmen ÇED olumlu belgesini alan şirketler, şimdi maden alanlarındaki ormanlık alanlardan ‘kurtulmaya’ çalışıyorlar. Yöre köylülerine ormanlardaki binlerce ağacın kesimi için cazip teklifler sunan maden şirketleri köylülerin bunu reddetmeleri üzerine şimdilik bu noktada tıkanmış durumdalar. Karaköy ve Kızılelma köylerinde köylüler ağaçları kesmeyi reddediyorlar. Diğer köylerde de benzer bir durum olduğunu söyleyen Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, maden şirketlerinin ve Orman İdaresinin köylülerin ağaçları kesmeye yanaşmaması üzerine başka yerlerden kesim işçileri getirmek için çalışma başlattığını dile getiriyor. Altıncı şirketler bir yandan da kendileri için sıkıcı bir yasal prosedür haline gelen (Ki yöre halkının hepsi istemese de ÇED onayı çıkıyor çünkü) ÇED Raporunun son formalitelerini tamamlıyorlar. Birçok şirket 2013 yılında işletme aşamasına geçeceklerini borsalarına (özellikle Kanada Toronto Borsasına) şimdiden ‘müjdelediler’.
 
ALTINCILARIN TEK KORKUSU HALK
 
Şirketlerin tek çekinceleri yöre halkının mücadelesi ve kararlı bir duruşla altın madenciliğine karşı direnmeleri. Şirketler bunun önüne geçebilmek için bölgede gece gündüz yoğun bir halkla ilişkiler faaliyeti sürdürüyorlar. Köylüleri gruplar halinde Bergama ve Kışladağ’daki altın madenlerine götüren şirketler, burada köylülere maden çevresindeki hayvanları, ağaçları, otları göstererek altın madenciliğinin zararsız olduğu algısını oluşturmaya çalışıyorlar.
 
Şirketlerin bu çalışmalarına karşı yöredeki köylüler ve Çanakkale’deki yaşam savunucuları da 3 Haziran’da büyük bir miting ile seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Yaklaşık 1 aydır yoğun bir miting hazırlığı sürdüren Çanakkale Çevre Platformu üyeleri yöredeki birçok köye giderek köylüleri mitinge davet etmek için çabalıyorlar. Köylerde mitinge katılım için komiteler örgütlemeye çalışan ÇEP üyeleri, bu komitelerin miting sonrası da mücadelenin asli unsurları olarak siyanürlü altın madeni karşıtı direnişi örgütleyecek yapılar olacağını dile getiriyorlar.
 
MİTİNG GÜNÜ ÇALIŞTAY
 
Öte yandan miting öncesi yaşanan bazı gelişmeler yörede çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. 2-3 Haziran tarihleri arasında Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından Güre’de bir otelde yapılacak olan “Kazdağları ve Madencilik” konulu çalıştay eleştiri konusu oldu. Kazdağları’nı altıncıların talanından koruyabilecek tek güç durumundaki halkın kitlesel bir eylemle sesini duyurmaya çalıştığı bir güne, böylesi bir çalıştayın konulmasının doğru olmayacağını, var olan gücü böleceğini ve mitingi zayıflatacağını belirten yaşam savunucuları, özellikle 3 Haziran günkü oturumların öne çekilmesini ya da tamamen iptal edilmesini istiyorlar. Buna karşın Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Danışmanı ve çalıştayın örgütleyicisi  Salih Sönmezışık, Etili’deki mitingin de çok önemli olduğunu ancak çalıştay programının önceden belirlendiğini dile getirerek iptal ya da öne çekme önerilerine mesafeli yaklaşıyor. Güre’deki çalıştayda sunumları olan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür, miting günü böylesi bir oturumun yapılmasını doğru bulmadıklarını belirtirlerken, çözüm bulunamaması durumunda çalıştay yerine tercihlerinin Etili’deki miting olacağını dile getiriyorlar. Tam miting saatinde çalıştaydaki oturuma moderatörlük yapacağı söylenen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da Etili’deki mitinge katılacağı gelen bilgiler arasında.

EGEÇEP DE MİTİNGE KATILACAK
 
Kazdağları yöresindeki halkın yaşam alanlarını koruyabilmek için verdikleri mücadeleyi kendi mücadeleleri olarak kabul ettiklerini açıklayan Ege Çevre ve Kültür Platformu da (EGEÇEP) tüm bileşenlerine mitinge katılım çağrısı yaptı. EGEÇEP bileşeni olan ve altın madenciliğine karşı verilen hukuki ve fiili mücadele ile tanınan Elele Hareketi geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantının ardından İzmir’den mitinge katılım için araç kaldıracaklarını açıkladı. EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Av. Berrin Esin Kaya, ayrıca Bergama, Uşak Eşme, Kütahya gibi altın ve gümüş madenciliği yapılan yerlerdeki köylüleri de mitinge katarak yaşadıklarını kendi ağızlarından Kazdağları yöresindeki köylülere aktarabilme olanağı yaratmak için bir çalışma içinde olduklarını söyledi.