Dersim'de maden şirketlerinden ÇED oyunu

Dersim’de maden şirketleri ruhsat aldıkları sahaları parça parça işleterek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlanmasına gerek duymadan faaliyet yürütüyor.

Avukat Batış Yıldırım tarafından Tunceli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan başvuruya verilen yanıtta bugüne kadar Dersim bölgesinde madencilik ruhsatı için 63 başvuru yapıldığı ve bunlardan 58’i için ÇED raporu hazırlanmasına gerek görülmediği bildirildi.

Kanuna göre ÇED raporu madencilikte, faaliyet alanının 25 hektarı geçmesi durumunda gerekli. Maden şirketleri bu boşluktan faydalanarak Dersim’de ruhsat aldıkları arazileri parça parça işleterek ÇED raporundan kaçıyor.

Avukat Barış Yıldırım konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Dersim’in toplam yaşanabilir sahaları ve yüzölçümü gözönüne alındığında 63 projenin başlı başına büyük bir risk oluşturduğunu ifade ederek “Maden işletmecileri ruhsat aldıkları toplam sahalarını parça parça işleterek, ÇED raporlarından kaçıyor” dedi. Şirketlerin toplam rezerv sahasının çok daha büyük olmasına rağmen işletme ruhsatlarını 25 hektardan küçük gösterdiğini söyleyen Yıldırım, bunun bilinmesine rağmen Tunceli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün “ÇED gerekli değildir” kararlarının Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Taşocakları ve yıkama eleme tesislerinin de sulak alanları tahrip etini belirten Yıldırım, “Taşocakları ve yıkama, eleme ocaklarının sulak alanlarda yapılması ÇED işletilse de sulak alanlarının tamamen tahrip edildiklerine tanıklık ediyoruz. Bu faaliyet tamamen hukuka aykırıdır” şeklinde konuştu.


ANF