Y a n g ı n K u l e s i
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi
www.guvenlicalisma.org
20 Nisan 2012
Nisan 28, Yas Günü
Son günlerde gündem iki konu üzerinde yoğunlaşıyor. Özellikle Mart ve Nisan ayları toplu işçi ölümlerinin görüldüğü aylar oldu. Önce 11 işçinin yanarak öldüğü Esenyurt’taki katliam ve daha sonra da enerji, tersane, maden gibi farklı sektörlerde meydana gelen ölümler... Yalnızca Nisan ayının yarısına ulaşan bir zaman diliminde 49 işçi çalışırken veya iş yollarında canını bıraktı. Ayrıca bir hekim de tedavi etmeye çalıştığı hastanın yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Ancak, ikinci gündem de tüzük ve yönetmeliklerin neden uygulanmadığını ya da kazalara neden olan işleri organize edenlerin neden ceza almadığının saptanması değildi. İronik olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzük ve yönetmelikleri yerine “İş Sağlığı ve Güvenliği” yasa tasarısı konuşuldu bu günlerde. Bu yasa ise işletmelere devletin yaygın denetim mekanizmasını devreye sokan emredici uygulamaların uygulan(a)madığını itiraf ediyor ve yerine özel sektöre bırakılmış risk analizleri ile yönlendirici pratikleri öneriyor. Yirmi dokuz maddelik bu yasa hali hazırda bir hak olan işçi sağlığı ve iş güvenliğini metalaştırarak, satın alınabilir bir hizmet haline getiriyor. Yasa tasarısı, meclisten bu haliyle geçerse, şimdiden insan canının muhasebeleştirilerek, kar /zarar hesaplarına dahil edilerek sağlanan hızlı büyüme sürecinin istikrarını sürekliliği sağlanırken iş cinayetlerinin de daha fazla artacağı öngörülebilir ne yazık ki. Üretim organizasyonunun, üretimin hızlanması, üretilen ürünlerin artması ve üretim maliyetlerinin düşmesini sağlayan süreçleri uygulamasının bedelini bizler ödeyeceğiz. Zira yasanın adından işçiyi çıkaran hükümet, kimi ya da neyi koruyacağına dair de en önemli işaretini vermiş oluyor.
Ekonomi büyüdü, Kazalar da...
Eskişehir’de 4 işçinin öldüğü göçük, Maraş’ta yine 4 işçinin öldüğü ve 9 işçinin yaralandığı kot boyama atölyesinde patlama, işkazalarında simgeleşen İstanbul Tuzla Tersaneler Bölgesindeki Ada tersanesinde 2 işçinin öldüğü ve 6 işçinin yaralandığı patlama, Elazığ’da 6 işçinin öldüğü ve 7 işinin yaralandığı şantiye alanındaki hortum, Erzurum’da 5 TEDAŞ işçisinin boğularak ve donarak öldüğü olay, Adana’da daha boğunlan baraj işçilerin ölü bedenleri bulunmadan bir işçinin daha ölmesi, Antep’te Hancağız barajında 2 işçinin öldüğü patlama... sadece medyada görünürlük alacak kadar kayıp verdiğimiz cinayetler...
Dahası da var elbette.
Görülen Türkiye haritasında yaygın ve yerel medya aracılığıyla öğrendiğimiz verilere göre iş kazalarının dağılımı verilebilir. Bu tablo sadece bu bültenimizde ele aldığımız dönemin kazalarından çıkarılmış olmasına rağmen sanayi bölgelerinde gerek anadolu kaplanları gerekse Çorlu-Düzce-Bursa üçgeninde yerleşen orta ve daha büyük ölçekli üretim yapılan yerlerde yoğunlaşıyor. Yukarıdaki haritada da teşvik bölgeleri ile iş kazaları eşleştirilmiştir.
Ayrıca, kazalar Türkiye’nin büyüyen sektörleri olan sırasıyla inşaat, maden, enerji ve hizmet sektörü en fazla can kaybının da yaşandığı sektörler. Yaralanmalara baktığımızda da yine inşaat, tekstil, hizmet, gıda, metal, maden, gemi inşa ve enerji sektörlerini görüyoruz. Bir yandan teşvik kapsamına alınan sanayilerin yine bu sektörlerde yoğunlaştığı da açık. Hükümetin teşvik verdiği bölge ve sektörlerde üretimin artması beklenen bir durum. Ancak bu sürecin daha fazla iş kazalarına yol açmaması için var olan tüzük ve yönetmeliklerin harfi harfine uygulanması ve daha önce gerçekleşen iş cinayetleri için açılmış davaların da hızla daha fazla mağduriyet yaratmayacak şekilde sonuçlanması gerekiyor. İş kazaları ve meslek hastalıklarında yakınını yitirenler merhamet değil, adalet istiyor.
28 Nisan çalışırken can verenleri, İş cinayetlerinde ölenleri ve yaralananları anma günü, yas günü. 28 Nisan’da Davutpaşa’da, Karadon’da, Ostim’de, Dursunbey’de, Afşin’de, Erzurum’da, Tuzla’da ölen işçilerin aileleri bir araya gelecek. Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma/Yas Günü adı altında bir forum düzenlenecek.
Merhamet değil, ADALET istiyoruz!
Canlarımız ölüyor! Davutpaşa’da, Karadon’da, Ostim’de, Dursunbey’de, Afşin’de, Erzurum’da, Tuzla’da… Ülkemizin dört bir yanından işçilerin ölüm haberleri geliyor. Savrularak, yanarak, boğularak, göçük altında kalarak, ezilerek her gün en az 4 işçi hayatını kaybediyor.
İşçi ölümlerinin altında yatan neden, sağlıklı ve güvenli çalışmanın bir “maliyet” olarak görülmesidir. Sermaye bu yüzden “işçi sağlığı” yerine “iş sağlığı” kavramını kullanıyor. Yani işçilerin değil işin sağlığı, işletmenin verimliliği ön planda tutuluyor. AKP iktidarı da işçilerin can güvenliğini sağlayacak düzenleme ve denetimleri yerine getireceğine; küresel rekabeti yani işletmelerin kârlılığını gerekçe göstererek emekçileri koruyan mevcut düzenlemeleri dahi ortadan kaldırıyor ve denetim görevini gerektiği gibi yerine getirmiyor. Zaten piyasaya açılmış bulunan işçi sağlığı ve güvenliği alanı, şu an Meclis’te görüşülecek olan “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı” ile tamamen sermayenin ellerine bırakılıyor.
İşçi ölümleri giderek artıyor. SGK verilerine göre 2010 yılında 1444 işçi, 2011 yılında ise 1563 işçi hayatını kaybetti. Bu gerçeklere rağmen AKP iktidarı işçi ölümlerini “kader”, “vadeleri dolmuş”, “ölüm bu işin doğasında” diye değerlendiriyor. Oysa tüm iş kazaları ve meslek hastalıkları önlenebilir. Bizler önlenebilir oldukları halde gerçekleştiği için yaşananları “iş cinayeti” olarak tanımlıyoruz…
İş cinayetleri sermayenin emek üzerindeki baskısının bir sonucudur ve meselenin iyi patron-kötü patronla bir ilişkisi yoktur. Sorunun çözümü işçi sınıfının meseleye bilfiil müdahil olmasından geçmektedir zira sermaye işçi ölümleri üzerinden büyümektedir. Sermaye hem cinayet işler hem işçinin cenaze namazını kılar hem de evine taziyeye gider. Merhamet gösterisine bayılır. Hâlbuki sorunun çözümü merhametten değil adaletin tecellisinden geçmektedir.
Bu yaşananlar karşısında işçi sınıfı buz gibi bir gerçeklikle karşı karşıya gelir: Ya her türlü çalışma koşuluna boyun eğip ölümüne çalışacaksın ya da işsiz kalıp sürüneceksin...
Her köşe başında, inşaat çadırında, baraj gölünde, maden ocağında, tersanede, çağrı merkezinde, hastanede, plaza ofisinde, dershanede bizi bekleyen acı ve cinayetlere karşı mezarlarımızdan kalkıp kendi ellerimizle yazmalıyız mezar taşlarımıza: “Merhamet değil, adalet istiyoruz.”
Dünyanın birçok ülkesinde kabul edilen “28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma / Yas Günü”nde işçi ailelerinin çağrısıyla düzenlediğimiz etkinliğimize sizleri de bekliyoruz…
Tarih: 28 Nisan 2012 Cumartesi
Saat: 15.30
Yer: Petrol-İş Genel Merkezi Konferans Salonu
Adres: Altunizade Mah. Kuşbakışı Cad. No: 23 Üsküdar/İstanbul
Telefon: 0216 474 98 70
İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralanan İşçilerin Aileleri
İş Cinayetleri:
Gaziantep'te bıçaklanan doktor yaşamını yitirdi
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından bıçaklanan Dr. Ersin Arslan, meslektaşlarının tüm çabalarına rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Sağlık çalışanları saldırıya büyük tepki gösteriyor.
Kırgınız,Öfkeliyiz,Yastayız, Sokağa Çıkıyoruz
İşçi katliamları sürüyor: Maraş'ta 4 işçi hayatını kaybetti
İşçi katliamları durmak bilmiyor. Bugün Kahramanmaraş'ta bir kot boyama fabrikasında meydana gelen patlama sonucu dört işçi hayatını kaybederken, 9 kişi de yaralandı.
Erzurum’da Karasu 2 baraj gölünde 5 TEDAŞ işçisi boğuldu…
3 Nisan Salı günü akşamı saat 18.30’da bizleri çok üzen bir olay meydana geldi. 5 enerji işçisi arkadaşımız suda boğularak hayatlarını kaybetti. Erzurum Karasu 2 baraj gölünde bulunan orta gerilim elektrik direğine tamir için giden ustabaşı Mustafa Arifoğulları (58) ile taşeron işçiler Rıdvan Takım (36), Feridun Öztürk (35), Ahmet Sait Turan (27) ve Şahin Baykal (27)’ın bindiği deniz bisikleti alabora oldu. Arkadaşlarımız 3 saat buzlara tutunarak yaşam mücadelesi verdi. Başta ailelerinin ve enerji işçisi arkadaşlarının olmak üzere tüm işçi sınıfının başı sağolsun…
Erzurum'da 4 işçi donarak öldü!
İstanbul Ada Tersanesi'nde patlama: 2 ölü, 6 yaralı
5 Nisan Perşembe günü öğlen saat 13.00 civarında Tuzla’da bulunan Ada Tersanesi’nde bir patlamada meydana geldi, 2 işçi öldü, 6 işçi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin isimleri: Ali Sardıç, Recep Özdal. Yaralılar: Ali Kaya, (ağır yaralı), Hüsamettin Döneryüz, Özkan Çoban, Samet Doğan, Fikret Yılmaztürk ve Beytullah Ateş...
Tersanelerde adalet süresiz izinde: 1 işçi işten atıldı
Basına açıklama yapan bir tersane işçisi daha işten atıldı
Elazığ'da hortum: 6 işçi hayatını kaybetti
Elazığ'ın Maden ilçesi'nde meydana gelen hortum ve şiddetli fırtına karayolları işçilerinin kaldığı şantiyede, konteyner ve araçları havalarda uçurdu. Şantiyenin harabeye döndüğü faciada yaklaşık 100 metre sürüklenen konteynerde bulunan ve 4'ü bugün işbaşı yapan 6 işçi yaşamını yitirdi, 7 kişi de yaralandı.
Pankartın Türkçesini bırakıp Kürtçesini indirdiler
'Üçer beşer ölenler' Leman'ın kapağında
Emek ve Meslek Örgütlerinden Açıklamalar / Etkinlikler...
Ataması yapılmayan öğretmenlere polis engeli
Erzin'de termik santrale geçit yok
Ulusal İstihdam Stratejisi değil Ucuz İşgücü Stratejisi
ESP: 'İş cinayetlerine karşı 1 Mayıs'a'
'Üçer beşer ölenler' Leman'ın kapağında
Katil şirketten kan parası teklifi
Saygılı: Güvencisizliğin panzehiri örgütlülüktür
Kot boyama fabrikasında patlama: 3 işçi enkaz altında
BDP, işçi ölümlerinin araştırılmasını istedi
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak Tuzla Tersane Bölgesi'nde yaşanan işçi ölümlerine dikkat çekti
Ankara İKK: İş kazaları can almaya devam ediyor
İş cinayetlerinin hesabını soracağız!
İşçilere ölümlerden ölüm beğendiren sorumlular yargılanmalıdır!
Ziraat Mühendisleri Odası: Bilim adına 'genetik' kıyım!
ESP: Çalışma Bakanı istifa etmelidir
Güvencesizlik İntiharları
Eğitim-Sen ve AYÖP: İntiharların sorumlusu AKP’dir
Tablete bütçe var, öğretmene yok
Tayin edilen sağlık emekçisi intihar etti
Söyleşiler / Raporlar
Ekonomi büyüyor peki ya işçiler…
Dünyada en hızlı büyüyen ekonomiye sahip olmakla övünen Türkiye'de, gözler son dönemde artan iş cinayetlerine çevrildi. Adana Kozan'da Sabancılara ait barajın patlaması, İstanbul Esenyurt'ta Marmara Park AVM'si inşaat sahasında çıkan yangın faciası, Erzurum'da 5 işçinin baraj göletinde ölümü ve Tuzla Tersaneleri'ndeki patlamada birçok işçi yaşamını yitirdi. Bu kadar su yüzüne çıkan iş cinayetlerini İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi ve Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu ile konuştuk.
İş güvenliği bir hizmet değil haktır - Doç. Dr. Gürcanlı ile röportaj
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2011 İş Cinayetleri Verileri
Adana, Esenyurt, Eskişehir, Erzurum ve son olarak Tuzla tersanelerinde yaşanan işçi katliamları kapitalizmin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisiolarak 2011 yılında en az 619 iş cinayeti tespit ettik. Ancak Çalışma Bakanı Faruk Çelik, milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in verdiği bir soru önergesine cevaben 2011 yılında 1563 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yani Meclisimizin tespit ettiği iş cinayeti sayısının 2,5 katı....
16 Yaşında Ağır İşte Çalışılır mı?
İş Kanunu'nda yer alan 16 yaşındaki çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasını engelleyen bir maddenin iş güvenliğiyle ilgili yasa tasarısında kaldırılmasını DİSKAR Müdürü Öngel ve Eski DİSK İş Sağlığı ve İş Güvenliği Dairesi Sorumlusu Güneş yorumladı. Ortak vurgu çocuk işçiliği ve kademeli eğitim üzerineydi.
Gaye Yılmaz: "Kolektif örgütlenme gerekiyor!”
Yaklaşan 1 Mayıs öncesinde sermaye örgütleri ve hükümetin gündemindeki Ulusal İstihdam Stratejisi, özel istihdam büroları, taşeronlaştırma, esnek çalışma ve güvencesizlik üzerine Güvencesizler Hareketi’nden Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gaye Yılmaz ile konuştuk...
Mart ayında açlık sınırı 1047 TL
İş cinayetlerinden patronlar ve hükümet sorumlu - Aslı Odman ile söyleşi
Taşeronlaştırma, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin bir kenara itilmesi, işçilerin ölüme gönderilmesi, sakat kalması anlamına geliyor. Son örneğini İstanbul'da Marmara Park AVM inşaatında yaşadık. 11 işçi göz göre göre yanarak öldü. İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi'nden Araştırma Görevlisi Aslı Odman da bu gerçeğe dikkat çekiyor. Odman, esnek çalışma formları, taşeron çalıştırma, yasal düzenlemeler, hükümetin sermayeden yana yasa değişikliklerine ilişkin sorularımızı yanıtladı.
Savranoğlu ve Billuz Tuz Raporları - İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi
“Taşeron işçilerin mücadelelerinde her adım önemli!” - S.Murat Çakır ile söyleşi
Çevre ve Halk Sağlığı
Erzin'de termik santrale geçit yok
Hatay’ın Erzin ilçesine kurulmak istenen termik santrallere karşı mücadele sürüyor. Erzin Termik Santral Karşıtı Platform tarafından Erzin’de bir miting düzenlendi. Düzenlenen mitingde termik santrallere karşı çıkmanın yaşam hakkını savunmak olduğu vurgulandı. Mitinge katılan HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, HDK’nin AKP hükümetinin tüm saldırılarına karşı birlikte mücadele etmenin bir fırsatı olduğunun belirtti. Mitinge katılan akademisyenler de termik santrallerin insan yaşamına ve doğaya geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vereceğini dile getirdi.
Ergene Platformu'ndan hedefteki biliminsanlarına destek
Açıklamalarıyla HES karşıtları, hukukçular ve biliminsanlarını hedef alan Bakan Eroğlu'na yönelik tepkiler sürüyor. Ergene Platformu'ndan yapılan açıklamada, Prof. Dr. Beyza Üstün ve Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na destek mesajı verildi.
Dersim'de taş ocağına köylülerden tepki
Dersim’de bir inşaat şirketi tarafından yapılmak istenen taş ocağı ve eleme tesisi köylüler tarafından protesto edildi. Dersim merkeze bağlı Kocakoç-Sinan köyü civarında Kalan İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağı kırma ve eleme tesisi köylülerin tepkisine neden oldu.
Bakan Eroğlu'nu terletecek enerji soruları
HES karşıtlarını enerji şirketlerince yönlendirilen "seyyar gruplar" olarak tanımlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na Derelerin Kardeşliği Platformu'ndan "enerji sorusu". DEKAP "nedir bu enerji politikalarındaki vazgeçmez ve dayatmacı tutumunuzun altındaki düşünce?" diye sordu.
Ziraat Mühendisleri Odası: Bilim adına 'genetik' kıyım!
Bakandan halka, bilime ve doğaya tehdit
“Dağlarımız altından değerlidir”
Nükleer santral toplantısına halk engeli
Tortum'daki HES yaşama zararlı
Çorlu Avrupa’nın zehir deposu haline getiriliyor
Davutpaşa’da 21 işçinin ölümü, çoğunluğu işçi 117 kişinin yaralanmasına yol açan hava fişek atelyesindeki patlamanın 9. duruşması öncesinde de işçi aileleri, pankartlı sloganlı eylemlerini sürdürdüler.
Göksu Irmağı’nın sularında kaybolan ve 44 gündür haber alınamayan 5 baraj işçisinin yakınları gerekli aramanın yapılmadığını ileri sürerek, cesetlerin biran önce bulunup kendilerine teslim edilmesini istedi. Ergenuşağı Köyü yakınlarında, Göksu Irmağı üzerinde yapımı devam eden ve rezervuarında 83 milyon metreküp su tutulan Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin derivasyon tüneli kapağı 24 Şubat’ta aşırı basınç nedeniyle patlamıştı.
Diyarbakır'da, ataması yapılmadığı için uzun süre AYÖP'le mücadele veren, ancak sonunda umutsuzluğa kapılıp intihar yolunu seçen Mustafa Kaya'nın mücadele arkadaşları ve ailesinin anlattıkları, AKP'nin yarattığı bu sorunun vahim durumunu gözler önüne seriyor.
Elektrik arızası gidermek için açıldıkları gölette hayatlarını kaybeden 5 TEDAŞ işçisinin kesin ölüm nedenleri açıkladı. Aileler ise hukuk mücadelesi başlatmaya hazırlanıyor.
Dünyadan Haberler
Çin'de kömür madenini sel bastı: 15 ölü
Resmi Şinhua ajansının haberinde, ülkenin kuzeyinde bulunan Şanşi'deki madende 10 kişinin öldüğü, 1 kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.
Ülkenin orta kesimlerindeki Henan'daki madende ise yeraltı sularının madeni basması sonucu 5 işçinin öldüğü, bilinmeyen sayıda madencinin de kayıp olduğu bildirildi.
Belçika'da iş güvenliği için grev
Brüksel'de toplu taşıma çalışanları, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine dikkat çekmek için üç günlük grev gerçekleştirdi. Belçika'nın başkenti Brüksel'de 59 yaşındaki toplu taşıma işçisi, otobüs ile bir aracın çarpışması sonucu meydana gelen kaza ile ilgili rapor tutarken öldürüldü. Bunun üzerine, Belçika'daki toplu taşıma sisteminde işçilerin güvenlik önlemlerinin yetersizliğine dikkat çekmek için greve gidildi. Grevden otobüslerin yanı sıra metro ve tramvay seferleri de etkilendi.
New York'ta vinç kazası: 1 işçi öldü
New York'ta meydana gelen vinç kazasında 1 işçinin öldüğü bildirildi. Yetkililer, Manhattan'daki bir inşaat alanında yuvasından çıkan vincin düştüğünü açıkladı. 30 yaşındaki Simmermeyer'in yaşamını yitirdiği kazada 4 işçinin de yaralandığı belirtildi. Yaralananlar arasında vincin operatörü de bulunuyor.
Peru'da 9 madenci 3 gündür mahsur
Sivil savunma ekipleri, madencilerin başkent Lima’ya 325 kilometre uzaklıktaki Ica bölgesi yakınında yasa dışı işletilen küçük madende 3 gündür mahsur kaldığını belirtti.
Kot kumlama Bangladeş’e taşındı
Temiz Elbiseler Kampanyası (Clean Clothes Campaign-CCC), 50 civarında işçinin ölümüne, binlercesinin sakatlanmasına yol açan kot kumlama işleminin Türkiye’de yasaklanmasından sonra üretimin Çin ve Bangladeş’e kaydırıldığını açıkladı. Bangladeş’i mercek altına alan CCC, önceki gün yayınladığı raporda; işçilerin havalandırma tertibatı olmayan fabrikalarda koruyucu maske verilmeden günde 12 saat çalıştırıldıklarını belgeledi.
Rusya'da göçmen işçiler yanarak öldü
Rusya'nın başkenti Moskova'nın güneyinde pazarcıların kaldığı bir depoda meydana gelen yangında, 17 göçmen hayatını kaybet
Cilt kanseri meslek hastalığı sayılıyor
Almanya'da güneş ışınlarına doğrudan maruz kalan çatı döşeme ustalarında görülen cilt kanseri türünün meslek hastalığı olduğuna hükmedildi.
Arjantin'de 140 işçi zehirlendi
2014 yılı Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Maracana Stadyumu'nun yenilenmesinden sorumlu inşaat şirketleri, 140 işçinin Salı günü yemekten sonra kusma ve ishal şikayetiyle hastaneye kaldırıldığını açıkladı.
İnsanlık dışı çalışma koşulları ile aylardır gündemde olan Apple, Foxconn’un Çin’deki fabrikalarındaki çalışma koşullarının insanlık dışı olduğuna dair hazırlanan araştırma raporu kabul etti.
Ocak ayında Apple’a yönelik, fabrikalardaki çalışma koşullarına ilişkin soru ve eleştiriler had safhaya çıktıktan sonra Cupertino’nun talebi üzerine harekete geçen bağımsız kuruluşun gerçekleştirdiği teftişin sonuç raporu yayınlandı.
FLA (Adil Çalışma Derneği) raporunda, Foxconn’un Guanlan, Longhua ve Chengdu’daki fabrikalarında çalışan 35 bin kişiyle görüşüldüğünü belirtti. Bu fabrikaların içinde en büyük olanı Guanlan fabrikasında 73 bin kişi çalışıyor. FLA’nın mülakat gerçekleştirdiği 35 bin çalışandan sadece yüzde 4′lük bir kısım 18 yaşın altında. Bu arada Çin’deki yasal çalışma yaş sınırı 16
Polonya'da kamyonla minibüs çarpıştı: 8 ölü
Polonya'da kereste yüklü bir kamyonla maden işçilerini taşıyan minibüsün çarpışması sonucu 8 kişi öldü.
Cinayetlerin sebebi taşeron sistemi
Ulusal İstihdam Stratejisi değil Ucuz İşgücü Stratejisi
Devlet ve patron suç ortaklığı: İş cinayetleri -Adil Okay
Kül olursun, yel olursun, sel olursun... Toz olursun, köz olursun, buz olursun! - Umur Talu
Eğitim-Sen ve AYÖP: İntiharların sorumlusu AKP’dir
İş sağlığı yasasıyla çocuk işçi arzı... - Nihal Kemaloğlu
8 saat çalışmak insani bir gerekliliktir - Özgür Müftüoğlu
"Hoşgeldin bahar, hoşgeldin dostum.." - Mine Gültepe
İntihar eder bir öğretmen… - İbrahim Genç
Teşvik patrona, ölüm işçiye yakışır! - Erkan Aydoğanoğlu
Sömürülen emek; "İşçi sınıfı" - Serap Demirler
Yangın Kulesi Aylık Bülteni İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından çıkarılmaktadır. Meclis hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız:
http://www.guvenlicalisma.org/index.php?option=com_content&view=article&id=397&Itemid=214
Yangın Kulesi
Ayda bir elektronik bülten olarak yayınlanır.
Her ay başında ise aylık rapor ve basın açıklaması ile genişletilir.
Her türlü katkı, görüş ve eleştiri için: guvenlicalisma@gmail.com
Twitter hesabı: http://twitter.com/guvenlicalisma
Facebook hesabı: http://www.facebook.com/guvenli.calisma