MEB'den MESEM cehennemi itirafı: Binlerce çocuk ölümle buruna buruna çalıştırılmış

Mesleki Eğitim Merkezlerinde (MESEM) 8 çocuğun (öğrencinin) çalıştıkları iş yerlerinde can vermesinin ardından nihayet şubat 2024’ten itibaren Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), iş yerlerine yönelik yaptığı denetimlerde 94 bin 301 işletmeden 8 bin 406 iş yerinin iş sağlığı ve güvenliği şartlarına uymadığı ortaya çıktı. MEB’in bu iş yerlerine yönelik yayımladığı genelgenin üzerinden geçen 2.5 ayda yapılan denetimlerde sözleşme şartlarına uymayan bu iş yerlerinin sözleşmelerinin feshedildiği ve öğrencilerin bu iş yerlerine gönderilmeyeceği belirtildi.

YÜZDE 10’U GÜVENSİZ ÇIKTI
MEB’in itiraf gibi açıklaması MESEM cehennemindeki iş yerlerinin yüzde 10’a yakınının iş güvenliğine uygun olmadığını ortaya koydu. En az 7 ay süresince binlerce öğrenci (çocuğun), iş güvenliğine uygun olmayan bu binlerce işletmede ölümle burun buruna çalıştığı da ortaya çıktı.

EĞİTİM SEN: ÇOCUKLARIN CAN GÜVENLİĞİ YOKMUŞ!
Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, MEB’in yaptığı denetlemeler sonucu açıklanan rakamların MESEM kapsamındaki iş yerlerindeki ihmalin itirafı olduğuna dikkat çekti. MEB’in rakamlarına göre MESEM kapsamındaki 8 bin 406 iş yerinin, yaklaşık yüzde 10‘unun iş güvenliği açısından uygun olmadığının ortaya çıktığına işaret eden İldeş “Yani bu iş yerlerindeki öğrenciler güvenli çalışma koşullarına sahip değilmiş. Veriler yıllardır on binlerce öğrencinin can güvenliği hiçe sayılarak staj adı altında sömürüldüğü anlamına gelmektedir” dedi. MESEM lerdeki can kayıplarının bu ihmallerin sonucu olduğunu dile getiren İldeş “Çocuklarımızın haklarını, sermayenin çarklarına kurban etmeyeceğiz. Bakanlık göstermelik denetlemelerle bu ihmallerin sebep olduğu ölüm, yaralanma, kalıcı hastalık ve hasarları örtbas edemez” dedi.

EĞİTİM İŞ: SÖMÜRÜ VE TEHLİKENİN İTİRAFI
Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, MEB’in açıklamasının MESEM’lerdeki sömürü ve tehlikenin itirafı olarak niteleyerek “MEB, ucuz iş gücü olarak patronlara sunduğu çocukların iş güvenliğini bile sağlayamamış” diye konuştu. MESEM’lerin baştan beri anayasal bir ihlal olduğuna işaret eden Özbay “Çünkü MESEM, kaç çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çalışırken yaralanan, iş kazası geçiren kaç çocuk var açıklanmıyor? MESEM’lerde eğitim hakkı ihlali ve çocuk işçilik dayatması var” dedi. MESEM’lerin sermayeye para aktarma ve çocuk sömürüsü aracı olduğunu belirten Özbay “Çocukların eğitim hakkını sağlaması gereken MEB, okulda olması gereken çocukları patronlara teslim ediyor. MEB, ucuz çocuk işçi bürosu gibi çalışmaktan vazgeçmeli. Çocukların yeri işletmeler değil okullardır” dedi. Özbay, bu ülkenin çocuklarına bir öğün ücretsiz yemek vermeyen MEB’in, patronlara, sermayeye para bulduğuna dikkat çekerek “MESEM uygulamasına derhal son verilmeli. Çocuklar işletmelerde değil okullarda olmalı” çağrısını yaptı.

MEB, BU SORULARA CEVAP VERMELİ

  • MESEM kapsamındaki tüm iş yerleri denetlendi mi?
  • 8 çocuğun hayatını kaybettiği işletmelerin sözleşmesi feshedildi mi?
  • Sözleşmesi feshedilen iş yerlerinin kapatılması için başvuru yapıldı mı?
  • Sözleşmesi feshedilen iş yerlerinde kaç öğrenci (çocuk) işçi çalışıyordu?
  • MESEM kapsamında çalışırken yaralanan, iş kazası geçiren çocuk sayısı kaçtır?
  • Kanunlara uygun çırak çalıştırmayan iş yerlerinin karşılaştıkları ağır para cezaları gibi müeyyidelerden MESEM kapsamındaki iş yerleri neden muaf tutulmuştur?

Vural Nasuhbeyoğlu / Evrensel