Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, İzmir’de 100 mülteci aileyle görüştü. Mültecilerin pandemide yaşadığı ekonomik kayıplar, uzun süreli işsizlik ve yine mültecilerin salgının etkilerini azaltmak için uygulanan politikaların parçası olmaması mülteci çocuk emeği sömürüsünü artırdı.
Sadece 3.6 milyon civarında Suriyeli mülteci bulunmakta ve bu rakamın 1.2 milyonun (yüzde 33.7) 5-18 yaş arası eğitim çağındaki çocuklar oluşturuyor.
YAŞ ORTALAMASI 12!
Anket için yapılan 7-17 yaşındaki mülteci çocuklarla görüşme yapıldı. Görüşme yapılan çocukların yaş ortalaması ise 12.18 oldu.
100 mülteci aileden yalnızca yüzde 43’ü evde bir yetişkinin düzenli çalıştığını, 36’sı ise kimsenin çalışmadığını belirtti. 21 mülteci aile ise çalışan kişinin düzensiz çalıştığını kaydetti.
KOVİD YETİŞKİNLERİ İŞSİZ BIRAKTI
İşsiz olan mülteci ailelerin tamamı KOVİD-19 pandemisinin etkisinin göstermesinden beri işsiz olduklarını söyledi. Çalışan ya da düzensiz çalışan 64 mültecinin 25’i pandemi sürecinde 6 aya yakın işsiz kaldığını, 27’si ise mülteci ise 6 ayı aşkın bir süre, (genellikle 8-9 ay kadar) işsiz kaldıklarını ve yakın zamanda çalışmaya başladıklarını belirtti.
ÇOCUKLAR ARTIK DAHA ÇOK İŞÇİ