CHP Milletvekili: 2 milyon çocuk işçiye karşılık, Bakanlık 500'ü bulan ihlal tespit edemedi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre 2010'dan bu yana dokuz yılda 416 işyerinde çocuk işçi ihlali tespit edildi. Bu verilere tepki gösteren İstanbul Milletvekili Ali Şeker, "2 milyon çocuk işçinin çalıştığı ülkemizde Bakanlık bunca yıldır sayısı 500'ü bulan ihlal tespit edemedi" dedi.

Öte yandan Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), "Türkiye'de Çocuk İşçiliği ve Çocuk İş Cinayetleri Raporu"na göre göre 2013'ten 2018'in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk iş cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirdi.

Çocuk işçilerin sayısı ve çocuk işçiliğin önlenmesine ilişkin yapılan çalışmaları öğrenmek üzere Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) bilgi edinme başvurusu yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Şeker'e verilen yanıta göre 2010'dan bu yana dokuz yılda 416 işyerinde "Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı"nı ihlal durumu tespit edildi.

Bu ihlaller için uygulanması istenen idari para cezası miktarı ise toplamı 571 bin 190 TL. Yine Bakanlığın verilerine göre 2017'de çocuk işçi çalıştıran işyeri sayısı 27 iken bu sayı 2018'de 61 oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çocuk işçilikle mücadele etmek ve çocuk işçiliği durdurmak için "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı" hazırlamış ve 2018 yılını "Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı" ilan etmişti.

 

4857 sayılı İş Kanunu'nun "Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı" başlıklı 71'inci maddesi ile ilgili Yönetmelik hükümlerini ihlal eden işyerlerini soran Şeker, "CİMER aracılığı ile ulaşılan veriler, mücadelenin çok da gönüllü yapılmadığını bir kez daha gözler önüne serdi." dedi.

SGK'nin Aralık 2016 verilerine göre çırak işçi sayısının 1 milyon 170 bin olduğunu açıklayan Şeker, bu veriler doğrultusunda toplamda çalıştırılan çocuk sayısının yaklaşık 2 milyonu bulduğunu aktardı.

"Aradan geçen süre zarfında bu sayının daha da arttığı inkar edilemez bir gerçek. 2 milyon çocuk işçinin çalıştığı ülkemizde Bakanlık bunca yıldır sayısı 500'ü bulan ihlal tespit edemediyse, bu AKP'nin çocuk işçiliğini teşvik eden tutumunun bir göstergesidir" dedi. (AÖ)

Bianet