Adalet Arayan İşçi Aileleri: “Davutpaşa’nın failleri cezalandırılsın”

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 2008 yılında gerçekleşen ve 21 işçinin yaşamını yitirdiği Davutpaşa patlamasıyla ilgili görülen dava öncesi Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Açıklamada konuşan, Davutpaşa’da kardeşini kaybeden Hakkı Güleç, sorumluların hâlâ görev başında olduğuna dikkat çekti.

Basın açıklaması Davutpaşa’da eşini kaybeden Arzu Cesur tarafından okundu. Açıklama, yargılamaya ilişkin şu bilgiler verilerek başladı: “2008’de meydana gelen Davutpaşa patlamasının 6,5 yıl süren yargılamasında mahkeme 14 Temmuz 2014’te karar sürecini tamamladı. Aileler ve vekilleri olarak verilen cezaları yeterli bulmadık. Belediye Başkanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürü hakkında verilen beraat kararını kabul etmeyerek mahkeme kararını temyiz ettik. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, nihayet 20 Ekim 2017’de karar verdi. Yargıtay, temyiz taleplerimizi ve Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnamede belirttiği hususları da gözardı ederek kısmen bozma kısmen onama kararı verdi. Bugünkü duruşmamızda, Yargıtay kararını kabul etmediğimizi vekillerimiz aracılığıyla mahkeme heyetine ileteceğiz. Yargıtay kararına karşı mahkemenin önceki kararında direnmesini talep edeceğiz.”

“Sorumlular korundu”
Açıklamanın devamında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Belediyesi, BEDAŞ’ın bilirkişi heyetinin raporunda sorumlu tutulmasına karşın idarelerin izin vermemesi nedeniyle bu kurumlardan yetkililerin yargılanamadığı, ancak Bölge İdare Mahkemesi’ne ve Danıştay’a yapılan başvurular sonucu yargılanabildikleri hatırlatıldı. İBB Başkanı’nın ise hâlâ yargılanamadığı belirtildi.

Alınmayan önlemler nedeniyle işyerlerinde patlamaların devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada “Biliyoruz ki bir aradalığımız sayesinde sorumlular adalet karşısına çıkarılıyor. Biliyoruz ki adalet isteğimize verilen destek güçlendikçe, çalışırken hayatını kaybedenlerin, yaralananların sayıları azalacak” denildi.