Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 12 Mart Haberleri

BEŞ YIL SONRA YENİ ASGARİ ÜCRET MÜCADELESİ
 
Bangladeş'te konfeksiyon sektöründe örgütlü sendikalar Şubat ayı sonunda IndustriAll Bangladeş Konseyi'ni (IBC) kurarak bir dizi talep açıkladılar. Asgari ücretin ayda 68 ABD dolarından 192 ABD dolarına çıkarılması da talepler arasında yer alıyor. Dibe doğru yarışın dünya çapında hüküm sürdüğü bu sektörde Bangladeşli işçiler 2013 yılından bu yana ücret zammı alamadı. 2009-2013 yılları arasındaki artışlar ise ancak milyonlarca işçinin sokağa dökülmesiyle sağlanabildi. Ağır baskılar altında bulunan konfeksiyon işçilerini çetin bir mücadele süreci bekliyor.
 

AVUSTRALYA DEVLETİ MYANMAR ORDUSUNU EĞİTİYOR
 
Avustralya devleti Myanmar ordusunu silah ve eğitim desteği vermeye devam edeceği açıklandı. Bu destek, Avustralya'nın bölgedeki çıkarlarını koruma ihtiyacına dayandırılıyor. Myanmar ordusu Batı Myanmar'daki Rohingya topluluğuna karşı etnik temizlik kampanyası yürütüyor. Ülkedeki diğer azınlıklar da ordunun saldırısına uğruyor.
 
 
ELEKTRİK İŞÇİLERİNİN KISMİ KAZANIMI
 
Şubat ayı sonunda Tamil Nadu Elektrik İdaresinde (TNEB) çalışan işçiler dört yıllık bir toplu sözleşme imzaladılar. Sözleşmeye göre ücretlerde % 17 artış sağlandı. Ayrıca asgari ücret de ayda 276 ABD dolarına yükseldi. Bu artışlar bile TNEB'in görüşmeleri ağırdan almasına karşı binlerce işçinin Şubat ortasında greve gitmesiyle sağlanabildi. Kazanımlar önemli ancak güvencesiz çalışma ve kadro azlığı gibi sorunlar var ve bunlar işçi sağlığı ve iş güvenliğini ciddi biçimde etkiliyor.
 
 
KAĞIT İŞÇİLERİ KAZANDI
 
90 işçi 8 haftalık grevin ardından fazla çalışma karşılığı izin yapma haklarını geri kazandı ve ücret artışı sağladı. İşçiler Melbourne'un kuzey banliyösü Preston'da bulunan Australian Paper'da çalışıyor. Fabrika, ülkenin en büyük zarf imalat tesisi. İşçilerin örgütlü oldukları Avustralya İmalat İşçileri Sendikası grev boyunca yanlarındaydı. Anlaşmada her konu ayrıntılı biçimde açıklığa kavuşturulmuş değil ancak özgüven kazanan işçiler bunların da hızla çözüleceğini düşünüyor.
 
 
SRİ LANKA'DA FAŞİST SALDIRILAR
 
Geçtiğimiz hafta Sri Lanka'daki Müslüman azınlık bir kez daha silahlı saldırıya uğradı. Bu kez kullanılan bahane birkaç gün önce meydana gelen bir trafik kazası oldu. Aslında bunlar organize hareketler. Başta gelen şüpheli ise aşırı dinci Budist grup Bodu Bala Sena (BBS). Bu grubun geçmişi bu tarz saldırılarla dolu. Devlet OHAL ilan etti, bu da etnik nefret ve şiddete benzin döküleceği endişesini artırıyor.
 
 
8 MART YÜRÜYÜŞLERİ
 
8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü dünyanın dört bir yanında kutlandı. Birçok ülkede asıl olarak "cam tavanlar" ve kadınların şirket yönetimlerinde ne oranda temsil edildiğine ilişkin yorumlar öne çıksa da, çoğu kadın biliyor ki 8 Mart sömürüye karşı mücadele günü ve bu sınıfsal bir sorun. Endonezya, Malezya, Avustralya, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Pakistan ve Türkiye'de gösteriler düzenlendi.
 
 
MUMBAİ'DAKİ FABRİKA YANGININDA ÜÇ İŞÇİ ÖLDÜ
 
Hindistan'da Mumbai yakınlarındaki Boisar'da bulunan bir kimya fabrikasında 9 Mart'ta çıkan yangında en az üç işçi öldü, pek çok işçi yaralandı. Yangın o kadar etkiliydi ki yakındaki beş fabrikaya da sıçradı ve patlamalar 12 km uzaktan bile duyuldu. Yangının sebebi hala bilinmiyor ancak Hindistan'daki işyeri katliamlarının genellikle işçi sağlığı iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasından ileri geldiği biliniyor.
 
 
Çeviren: Nilgün Güngör