Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 4 Mart Haberleri

BİNLERCE KORELİ İŞÇİ İŞTEN ATILACAK
 
General Motors (GM) Şubat ortasında Güney Kore'de bulunan Gusan otomotiv tesisini kapatacağını açıkladı. Bu durumda 2.000 işçi işsiz kalacak. GM temsilcisi Barry Engle önümüzdeki birkaç hafta içinde Kore'deki üç fabrikayı daha ele alacaklarını söyledi. Bu üç fabrikada ise toplam 16.000 işçi çalışıyor. Koreli işçiler kararları öfkeyle karşıladılar ve protesto ettiler. Bir kez daha görüldü ki, şirketler karlarını işçilerinin yaşamlarının üzerinde tutuyor ve dünyanın dört bir yanında en düşük maliyet ve azami kar peşinde koşuyorlar.
 

HİNDİSTAN'DA İŞÇİ ÖRGÜTLERİ STRATEJİ BELİRLEDİ
 
18 Şubat'ta ondört işçi örgütü Yeni Delhi'de düzenledikleri toplantıda bir gün boyunca Hindistan'daki işçi hareketinin durumunu ve nasıl ileri götürülebileceğini tartıştılar. Son yıllarda Maruti, Pricol ve Anganwadi gibi çok önemli mücadeleler verilmiş olmasına rağmen ya yalnızca geçici başarılar kazanıldı ya da devlet bütün gücünü kullanarak bunları bastırdı. Yapılan atölye çalışmasında işçilerin karşı karşıya bulunduğu düşük ücret, güvencesiz çalışma ve işçi düşmanı yasalar gibi temel konular ele alındı. Çalışmanın sonucunda halihazırda mücadele eden ve hapiste bulunan işçilerin desteklenmesi ve işçi mücadelelerinin daha iyi koordine edilmesi kararı çıktı.
 
 
EXXON'A KARŞI MÜCADELE SÜRÜYOR
 
Güneydoğu Avustralya'da küçük bir kasaba olan Longford'da küresel dev Esso/Exxon'a karşı verilen mücadele 250 günü geride bıraktı. Şirket yüzlerce işçiye ücret ve çalışma koşullarını aşağı çeken taşeron çalışmayı ve sahte sözleşmeleri dayatıyor. İşçiler Avustralya'nın dört bir yanından destek görüyor ama Esso/Exxon'un önündeki grev çadırında süren mücadelenin sağlamlaştırılması için daha fazla işçi ve işyerinden dayanışmaya ihtiyaç var. Exxon gibi küresel şirketlere karşı dünyanın diğer yerlerinde bulunan Exxon işletmelerinde de birleşik grevlerin örgütlenmesiyle işçilerin güç ve etkinliği artırılabilecek.
 
 
SUUDİ DEVLETİNİN MUHALEFETE YÖNELİK BASKILARI
 
Geçtiğimiz hafta Issa al-Nukheifi ve Essam Koshak adlı iki insan hakları savunucusu 6 ve 4 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Suçları, Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik politikalarını ve iç politikayı açıkça eleştirmekti. Verilen son cezalar Suudi Arabistan'ın özellikle de ekonomik eşitsizlik ve kesintilerin arttığı bu dönemde eleştirileri bastırma politikasının bir parçası. Yerel aktivistlere yönelik baskılar, Suudi Arabistan'da bulunan milyonlarca göçmen işçinin örgütlenmesini ve çalışma koşullarını iyileştirmesini daha da zorlaştırıyor.
 
 
MÜLTECİ KAMPLARI KAPATILSIN
 
Reza Barati'nin Papua Yeni Gine'de bulunan Manus toplama kampında çıkan bir isyan sırasında katledilmesinden bu yana dört yıldan fazla bir zaman geçti. Bu zaman zarfında kimsenin adalet önüne çıkarılmamış olması, Avustralya hükümetinin mültecilere yönelik bakışını gösteriyor. Bir diğer deniz aşırı toplama kampının bulunduğu Nauru'da ise mültecilerin yıllardır her tarafı küf sarmış ortamlarda, sağlıksız koşullarda barındırıldığı ortaya çıktı. Mart ayı sonunda toplama kamplarının kapatılması ve mültecilere ve iltica başvurusu yapanlara yönelik baskılara son verilmesi talebiyle Avustralya'nın çeşitli yerlerinde gösteriler düzenlenecek.
 
 
MÜEBBET ARTI 6 YIL HAPİS CEZASI
 
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan tanınmış Türk romancı ve gazeteci Ahmet Altan'a geçtiğimiz hafta altı yıl daha hapis cezası verildi. Bu cezanın sebebi ise Ahmet Altan'ın Erdoğan'ı eleştiren bir makalede Kürt halkı lehine sözler sarfetmesi. Türk devletini eleştirenlere verilen uzun hapis cezaları Türkiye'deki işçiler ve hak savunucuları için yeni tehlikelere işaret ediyor. Öte yandan muhaliflere yönelik düşmanca propagandada varılan son nokta, televizyon ekranlarından hainlerin öldürülmesi çağrısının yapılması oldu.
 
 
Çeviren: Nilgün Güngör