Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 18 Şubat Haberleri

İRAN'DA İŞÇİ MÜCADELESİ DİNMİYOR
Tutuklu bulunan Tahran otobüs işçileri sendikası üyesi Reza Shahabi'ye tedavisinin yapılabilmesi için Şubat ayı başında beş günlük izin verildi. Sendikal faaliyetlerinden dolayı hapiste bulunan Reza Aralık ayından bu yana iki kez felç geçirdi. Öte yandan Haft Tapeh Şeker Kamışı İşçileri Sendikası ücretleri ödenmediği ve diğer talepleri karşılanmadığı takdirde işyerlerinin yönetimini ele alacaklarını açıkladı. Şeker kamışı işçilerinin mücadeleci bir geçmişi var. Son iki aydan beri devam eden protesto eylemleri dalgası da baskılara rağmen daha örtük bir tarzda da olsa devam ediyor.
 
 
HİNDİSTAN'DA OTOMOTİV İŞÇİLERİ TUTUKLANDI
Geçtiğimiz hafta Tamil Nadu eyaletine bağlı Coimbatore'da büyük bir otomobil zinciri imalatçısı olan LGB Rolon firmasında çalışan altı işçi grev yaptıkları için tutuklandı. Tutuklanan işçiler işyerinde yeni kurulan sendikanın önderlerinden. Talepleri yüzlerce geçici işçinin ücretlerinin artırılması ve kadroya geçirilmesiydi. Şirket son 60 yıldır işçilerin bütün bağımsız sendikalaşma girişimlerini bastırmasıyla biliniyor. Tamil Nadu eyaletinde otomotiv işçilerine yönelik şiddetli baskıların bir diğer örneği de Pricol işçilerinin hala hapiste olması.
 
 
SEVGİLİLER GÜNÜ'NDE KAYIPLARI ANDILAR
Sri Lanka'da insan hakları savunucuları ve aileleri Sevgililer Günü'nde iç savaşta kaybolan binlerce kişiyi gündeme getirdi. Bu konuda özellikle geçen yıl yoğun protestolar gerçekleşmişti. Kayıp aileleri yıllar geçtikçe iç savaşın unutulmasından ve artık yakınlarını bir daha asla bulamamaktan korkuyorlar. Uzun süren iç savaşta işledikleri suçlar cezasız kalan katliam sorumluları, katliam ve kayıplarla ilgili araştırmaları da engellemeye devam ediyorlar.
 
 
BAHREYN'DE GÖSTERİLERİN YEDİNCİ YILI
Bahreyn'in birçok kent ve kasabasında 14 Şubat günü binlerce kişi ülkedeki protestoların yedinci yıldönümü vesilesiyle gösteri yaptı. İşçilerin de sömürünün hafifletilmesi talebi ve yolsuzluk ve yoksulluğa karşı öfkeleriyle yerini aldığı Arap Baharı süreciyle başlayan protestolar şiddetle bastırıldı. Ancak hareket yenilmiş değil. Protestocuların talepleri kraliyet ailesinin çekilmesi, baskılara ve ayrımcılığa son verilmesi ve siyasi tutsakların serbest bırakılması.
 
 
MADENCİ GREVİ İYİ BİTMEDİ
Avustralya'nın Batı Avustralya eyaletinde bulunan Griffin kömür madeninde çalışan bakım işçileri iki yıl süren pazarlıkların ve 180 günlük grevin sonunda imzalanan anlaşmayla işbaşı yapıyor. Ücretlerinin % 40 oranında azaltılması dayatmasına karşı işçiler % 20'lik bir düşüşe evet dediler. Öte yandan şirket işçi azaltma hedefinde de yol aldı. Avustralya'da işçilerle patronlar arasındaki güçler dengesi işyeri düzeyinde böyle. Patronlar işçi örgütlenmesini ve çalışma koşullarını geriletmek için sürekli saldırı halinde.
 
 
SAMSUNG VELİAHTI BİR YIL SONRA TAHLİYE EDİLDİ 
Ocak ayı başında Samsung'un fiili başkanı Lee Jae-yong tahliye edildi. Bir yıldan fazladır hapiste bulunan Jae-
yong'un temyiz başvurusu kabul edildi ve cezası indirildi. Lee, Güney Kore'nin eski devlet başkanı Park Geun-hye'nin de adının karıştığı yolsuzluk olayından yargılanmıştı. Samsung'un Güney Kore'nin ekonomik ve siyasal yaşamı üzerindeki etkisini bilen pek çok Koreli bu tahliyede işin içinde yine uğursuz pazarlıkların döndüğünden eminler. Koreli sendika liderleri Lee Young-Joo ve Han Sang-Gyun ise tabii ki hala hapisteler.
 
 
Çeviren: Nilgün Güngör