Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 7 Aralık Haberleri

GEÇİCİ İŞÇİLER, SİSTEMATİK SÖMÜRÜ

Avustralya'da yapılan bir araştırma geçici işçilerin maruz kaldığı yaygın ve sistematik sömürüye işaret ediyor. Bu durum her tip çalışma iznini kapsıyor. Araştırmaya göre en ağır çalışma koşulları yiyecek hizmetleri, perakende, ama özellikle de meyve sebze toplama işçilerinin. Yönetmeliklerin gevşekliği ve asgari ücret dahil standardların uygulanması konusunda ölümüne ihmaller durumu daha da ağırlaştırıyor. Bu koşulların karşısına güçlü ve bağımsız sendikalarla çıkmak zorunlu.


KORELİ İŞÇİLER ATAKTA

30 Kasım'da Seul metrosunda yeni sendikalaşan işçiler patronları RATP Dev Transdev'e karşı greve gittiler. İşçiler koşullarının ağırlaştırılmasına ve grev kırıcılar getirilerek sendikal örgütlülüklerinin etkisizleşmesine karşı mücadele ediyor. Öte yandan onbinlerce inşaat işçisi Güney Kore parlamentosu önünde gösteri yaptı. İşçilerin talebi sendikal özgürlüklerinin güvenceye alınması ve kıdem tazminatlarının yükseltilmesiydi.


HİNDİSTAN'DA YİNE GAZETECİ CİNAYETİ

21 Kasım'da Syandan Patrika gazetesinde ve yerel bir televizyon kanalı olan Venguard'da çalışan gazeteci Sudip Datta Bhaumik bir asker tarafından öldürüldü. Bhaumik'in katili, Tripura eyalet taburuna mensuptu. Sudip'in tabur içindeki yolsuzluklara ilişkin araştırmaları nedeniyle öldürüldüğüne inanılıyor. Bu, son iki aydır eyalette işlenen ikinci ve Hindistan'da işlenen üçüncü gazeteci cinayeti. Cinayetin ardından Tripura'da gazeteler siyah manşetlerle çıktı.


İŞÇİLER İŞTEN ATILAN ARKADAŞLARINA SAHİP ÇIKIYOR

Melbourne'da küresel International Container Terminal Services'de (ICTSI) (konteyner terminal hizmetleri) çalışan bir geçici işçi kısa bir süre önce işten atıldı. Sağlam bir sendika üyesi olan işçi, şirketin taciz ve mobbing tutumundan şikayetçiydi. Olay bölgede çalışan işçiler tarafından protesto edildi. Avustralya Denizcilik Sendikası ücretler ve çalışma koşullarını belli kurallara oturtmak istiyor. ICTSI ise sendika ile görüşmeyi reddediyor. Sendikaya karşı düşmanca tutumuyla tanınan ICTSI'ın yönetim kurulu başkanı kendisiyle yapılan bir röportajda “Dünyada altyapısı en iyi olan ülkeler diktatörlükle yönetilenlerdir,” dedi.


ESRARENGİZ PATLAMA

Çin'in doğusundaki liman kenti Ningbo'da 26 Kasım günü meydana gelen patlamada en az iki işçi öldü, bazıları ağır olmak üzere 30 kişi yaralandı. Patlama kullanılmayan bir fabrika binasından meydana geldi. Sarsıntının etkisiyle bir kilometre uzaklıktaki pek çok bina sallandı ve camları kırıldı. Olayın sebebi hala net olarak bilinmiyor ancak ya kimyasal maddelerin yasadışı bir şekilde depolandığı ya da fabrikanın ruhsatsız olarak çalıştırıldığı düşünülüyor. Çin'de işyerlerinde yılda yaklaşık 30.000 işçinin can verdiğini tahmin ediliyor.


ASANSÖR HALATI KOPTU İŞÇİLER ÖLDÜ

Geçtiğimiz hafta bir tünel inşaatında çalışan dokuz işçi 70 metre derinlikteki asansörde bulundukları sırada can verdi. İşçiler doğu Hindistan'daki Pune kentinin 100 km uzağında Akole köyü yakınlarındaki su altyapı döşeme işinde çalışıyorlardı. İlk araştırmalara göre işçiler yüzeye çıkarılırken ana asansörün halatı koptu. Yerel yönetim olayla ilgili soruşturma açtı ve ölen işçilerin ailelerine tazminat olarak 200.000 Rupi (3.100 dolar) ödeme sözü verdi.


Çeviren: Nilgün Güngör