Çin hükümeti editör ve yayıncı Gui Minhai'nin serbest bırakıldığını resmen açıkladı. Ancak Minhai'nin iki yıl önce Tayland'da tatilde bulunduğu sırada iki yıl kaybolması ve Çin'de ancak üç ay önce bir trafik kazasının ardından ortaya çıkmasına ilişkin sorular gündemdeki yerini koruyor. Minhai'nin Hong Kong'da siyasal kitaplar yayınlaması nedeniyle kaçırıldığına inanılıyor. Muhaliflerin kaçırılması olayı da ilk kez görülmüyor. Geçtiğimiz yıllarda Hong Konglu birkaç yayıncı ve gazeteci daha Çin makamları tarafından alıkonulmuştu.
ABD başkanı Trump'ın Güney Kore ziyareti pek çok kentte protesto edildi. Artan sayıda kişi Kore yarımadasındaki artan savaş tehlikesine karşı harekete geçiyor. Protestolar yeni füze kalkanı sisteminin (THAAD) konuşlandırılmasına karşı ülke çapında tepkilerin yükselmesinin ardından başladı. İşçiler bu eylemlere yoğun biçimde katılıyor. Uluslararası sendika birlikleri de Güney Kore'deki eylemleri destekliyor. Bu arada KCTU lideri Han Sang-gyun'un serbest bırakılması için kampanyalar da devam ediyor.
Hindistan medyasının gündeminde geçtiğimiz haftalarda iki göçmen işçinin hikayesi vardı. Medyadaki haberler Güneydoğu Asya'da yüzbinlerce işçinin nasıl korkunç koşullarda çalıştığına bir kez daha ışık tuttu. Bunlardan Telangananlı işçi Chitam Malaya Dubai'de çalışırken aniden yaşamını yitirdi. Suudi Arabistan'da çalışan ev işçisi Manjusha da aşırı çalışma ve işkenceden can verdi. Bangladeş gibi ülkelerde göç, işçilerin çaresizliklerinden yararlanan devlet görevlileri ve işçi simsarları tarafından teşvik ediliyor. Böylelikle patronlar karlarına kar katıyor.
Yemen'de yaklaşık 150.000 öğretmen ödenmeyen ücretlerini almak için greve gitti. Öğretmenlerin bir kısmına Ekim 2016'dan bu yana ücretleri ödenmiyor. Grev, son iki yıldır süren vahşi Suudi müdahalesinin sonuçlarından biri olarak yaşanıyor. Çatışmalar hız kesmeden devam ederken yaşanan açlık bir insanlık dramı seviyesinde. Son bir gelişme ise Suud'un başını çektiği koalisyonun Güney Yemen topraklarında kendi ilişkilerini geliştiren Birleşik Arap Emirlikleri ile ittifakında yarılmanın eşiğine gelinmesi.
Hanoi'de kurulu Toplumsal Cinsiyet, Aile ve Çevre Kalkınma Araştırma Merkezi ve İsveç IPEN Merkezi, Samsung'u Vietnam'daki fabrikalarındaki işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarından ötürü kınadı. Samsung Vietnam'daki ücretlerin daha düşük olmasından dolayı tesislerini oraya taşıyor. Araştırmalarda kadın işçiler arasında hiç de istisna sayılmayacak orandaki düşük vakalarının, akıllı telefon montajı yapılan işyerlerindeki toksisiteden ileri geldiği belirlendi.
Mahmoud Salehi kalp ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasından ötürü hücresinden bölge hastanesine sevk edildi. Mahmoud daha iyi bir hastaneye sevkedilmezse ölüm tehlikesi ile karşı karşıya. Öte yandan hapisteki bir diğer öncü işçi Reza Shahabi de devlet yetkililerine yazdığı bir mektupla uğradığı baskıları protesto etti. Şair ve yurttaş hakları aktivisti Reza Ekvanyan ise bir şiirinden dolayı 3 yıl hapis ve 40 kamçı cezasına mahkum edildi. İran hükümetinin işçi ve insan hakları savunucularına yönelik baskıları dünya çapında protesto ediliyor.
1 Kasım günü Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde bulunan Unchar termik santralinde meydana gelen patlamada en az 30 bakım işçisi can verdi. Görgü tanıklarının anlatımına göre kaçak gaz ve buhar o kadar sıcaktı ki, işçilerin çoğu eridi. 100 işçi ise ağır yanıklarla kurtuldu. Hindistan hükümeti patlamayla ilgili soruşturma açtı ve patlamada ölenlerin en yakın akrabalarına 2.000.000 rupi ödeneceği sözü verdi. Bir kez daha görüldü ki, güçlü ve bağımsız sendikalar olmadıkça işyerlerinin güvenli olması mümkün değil.