Adalet Arayan İşçi Aileleri: 28 Nisan anma ve yas günü ilan edilsin!

Yakınlarını iş cinayetlerinde kaybeden Adalet Arayan İşçi Aileleri, 28 Nisan’ın “İş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü” ilan edilmesi talebiyle Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi.

Polis yürüyüşü boşa düşürmeye çalıştı
Toplanma noktasına görevlilerden önce gelen eylemciler polisin manipülasyonuyla karşılaştı. Polis eylem için gelenleri “yürüyüş olmayacak” diyerek Galatasaray Lisesi önüne göndermeye çalışsa da ailelerin gelmesiyle bu girişim boşa düştü. Eylem için Fransız Kültür Merkezi önünde saat 19.30’da toplanılarak sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne yüründü. Yürüyüş sırasında artan iş cinayetleri tablosuna dikkat çekilirken yaşanan iş cinayetleri hatırlatıldı.

“İş cinayetleri ve ‘kazalar’ göz göre göre oluyor”
Galatasaray Lisesi önünde aileler adına basın açıklamasını Erdinç Eroğlu okudu. Açıklamada mevcut çalışma koşullarının yaralanma, meslek hastalığı ve iş cinayetlerine neden olduğu belirtildi. “İş kazaları” ve cinayetlerinin yüzde 98’inin önlenebilir olduğuna dikkat çekildi. 28 Nisan’ın dünyanın birçok ülkesinde çalışırken yaşamını yitirenler için ‘anma günü’ ilan edildiği Türkiye’de de bu taleple kendilerinin de 2012’den beri mücadele ettikleri belirtildi.

Her gün göz göre göre iş cinayetlerinin artmaya devam ettiğinin altı çizilen eylemde, her yıl dünya genelinde en az 337 milyon iş kazası, 160 milyon meslek hastalığı, işyerlerindeki toksik maddeler nedeniyle 440 bin, asbest kullanımı nedeniyle 100 bin işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

“28 Nisan Türkiye’de de ‘anma ve yas günü’ ilan edilsin”
Türkiye’de ise 2012’de en az 878, 2013’te 1235, 2014’te 1886, 2015’te 1703, 2016’da 1924 iş cinayeti olduğu, 2017’nin ilk üç ayında ise en az 441 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Gerekli önlemlerin alınması, sorumluların cezalandırılması, iş cinayetlerinin son bulması için 28 Nisan’ın anma ve yas günü ilan edilmesi talebiyle basın açıklaması sonlandırıldı.

Basın açıklamasının ardından katliamın yıldönümünde Somalı maden işçilerini anma ve 7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 61. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katılım çağrısıyla eylem sonlandırıldı.

Eylemde “28 Nisan yas günü ilan edilsin!”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz!”, “İş kazası değil cinayet!” sloganları haykırıldı.