Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 28 Şubat Haberleri

SUUDİ ARABİSTAN GÖÇMEN İŞÇİLERİ SINIRDIŞI EDİYOR

Suudi Arabistan'dan son aylarda Pakistan'dan gelen 40.000 göçmen işçi sınırdışı edildi. Suudi hükümetinin bu uygulamasının asıl nedeni göçmen işçilerin işyerlerinde örgütlenme çabalarını engellemek iken güvenlik gerekçeleri dayanak gösteriliyor. İşçilerin çoğu ödenmeyen ücretlerinden dolayı ülkelerine gitmekte de güçlük çekiyor. Ekonomik ve sosyal sorunların yoğun olarak yaşandığı bir iklimde göçmen işçiler bunların sorumlusu gibi gösteriliyor, günah keçisi muamelesi görüyorlar. Gerçekte ise Körfez ülkelerinde göçmen işçiler ucuz işgücü olarak kullanılıyor.

FAREMO İŞÇİLERİNİN KAZANIMI

Cavite Serbest Bölgesinde bulunan Faremo konfeksiyon fabrikasında üç aydır devam eden direniş Şubat ayı başında yapılan anlaşmayla sona erdi. Uyuşmazlığın sebebi şirketin işçilerin birliğini yok ederek çalışma koşullarını ağırlaştırmaya girişmesiydi. Çoğu kadın olan 1.000 civarında işçi işten atıldıktan sonra da aralarındaki birliği bozmadılar. Kazanımı da buna ve kararlılıklarına borçlular. Filipinler başta olmak üzere işçilerin uluslararası dayanışması da mücadelede önemli bir rol oynadı.


BİNLERCE İŞÇİNİN FAZLA MESAİ ÜCRETİ DÜŞÜRÜLDÜ

Avustralya endüstriyel ilişkiler komisyonu*, geçtiğimiz hafta Pazar günü çalışan binlerce işçi için fazla mesai oranlarını düşüren bir kararı aldı. Karar, ülkede en fazla sömürülen ve en düşük ücret alanlar arasında bulunan hastane, perakende ve hazır gıda sektörü işçilerini kapsıyor. İşçi ücretlerinin düşürülmesi, hükümetin ve kapitalistlerin işçilerin yaşam standardına yönelik saldırısının işareti olarak görülüyor. Bu hak, Avustralya'da sendikalar tarafından 70 yıl önce grevlerle kazanılmıştı. Tarih bu kazanımların ancak yeniden işyerlerinde örgütlenerek, greve giderek elde edilebileceğini gösteriyor.

* Komisyonun görev tanımı, iş mahkemelerini tamamlayıcı “arabuluculuk” faaliyetleri.  “Zorunlu arabuluculuk”, geçtiğimiz yıl Türkiye'de yasalaştı. -Çev.


İŞÇİLER İÇİN KÜÇÜK BİR ZAFER

Samsung Electronics Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong'un rüşvetten tutuklanması Güney Kore işçi hareketi için küçük de olsa bir kazanım oldu. Öncü işçilerin Samsung'daki ölümcül çalışma koşullarına karşı işçi sağlığı ve iş güvenliğini tedbirlerini kazanma mücadelesi ise sürüyor. Son haftalarda Kim Ki-cheol ve Hwang adlı iki işçi daha çalışma koşulları yüzünden yaşamını yitirdi. Samsung gibi küresel bir deve karşı mücadele için işçilerin uluslararası ölçekte örgütlenmesi ve birleşik eyleme başvurması gerekiyor.  

KRALA HAKARETTEN 7 YIL HAPİS

Tayland'da Somyot Prueksakasemsuk’in hapis cezası geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde üç yıl indirildi. Tayland Yüksek Mahkemesi Somyot'u krala hakaretten suçlu bulmasına rağmen alt mahkemenin verdiği 10 yıl hapis cezasını 7 yıla indirdi. 6 yıldır hapiste bulunan Somyot 2018 Nisan'ında serbest kalacak. Ancak her muhalif krala hakaret gerekçesiyle tutuklanma tehdidi altında.


İRAN'DA ÖNCÜ İŞÇİLER HEDEFTE

İranlı öncü işçiler bir kez daha İran hükümetinin baskılarıyla karşı karşıya. Bu ay öğretmen Esmail Abdi'nin davasının yeniden görülmesi için yaptığı başvuru Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi. Esmail işçileri örgütlemekten dolayı 6 yıllık hapis cezasını çekiyor. Öte yandan yine hapiste bulunan otobüs şoförleri sendikasından Reza Shahabi de sağlık durumu nedeniyle kefaletle serbest bırakıldı.


AVUSTRALYA'DA İŞÇİLER PARMALAT'A KARŞI BİRLİKTE

Victoria'da bulunan küresel süt ürünleri devi Parmalat şirketinden yedi hafta önce 65 işçi çıkarıldı. Şirketin işçilere çalışma ve ücretlerini kötüleştiren yeni bir sözleşme dayatması işçiler tarafından kabul edilmedi. Elektrik ve imalat sektörü işçileri direnişi desteklerken, deniz yollarında çalışan işçiler de 1000 kilometre yol katederek direnişçi işçiler için mali ve politik destek topladılar. Parmalat 18 ülkede faaliyet gösteriyor. Bu, işçilerin dünya çapında örgütlenmesini ve eşgüdümlü eylemini zorunlu kılıyor.


Çeviren: Nilgün Güngör