Kanada hükümeti, işçi ve sağlık örgütlerinin yıllardır sürdürdüğü kampanyaların ardından geçtiğimiz hafta ülke içinde asbest kullanımının 12 ay içerisinde yasaklanacağını açıkladı. Bu, Kanada işçileri, işçi aileleri ve işçi semtleri için büyük bir kazanım. Ancak hükümet asbest ihracatına ilişkin olarak ise sadece inceleme yapacak bir heyet oluşturulmasını tavsiye etti. Kanada dünyanın önde gelen asbest üreticilerinden ve çıkarılan asbestin % 98'i Asya ülkelerine ihraç ediliyor. Karar, Asya'daki işçilerin ve işçi semtlerinin bu tehlikeli maddeye daha fazla maruz kalacağı anlamına geliyor.
Güney Doğu Asya'nın büyük bölümünde balık endüstrisi göçmen ve örgütsüz işçi çalıştırma yoluyla yüksek karlar elde eden büyük şirketlerin kontrolünde. İşgücünün önemli bir bölümü de Filipinli işçilerden oluşuyor. Av yasağına uymamak suçundan Endonezya'da tutuklu bulunan Kaptan Wilfredo hastalığının tedavi edilmemesi yüzünden yaşamını yitirdi. Kaptanın çalıştığı Citra Mina Group şirketi Wilfredo'ya yardımı reddetti. Şirket şimdi de ailesinin cenazenin Filipinler'e getirilip usülünce gömülmesi için yaptığı başvuruları geri çeviriyor.
Hindistan'da Narendra Modi hükümetiKasım ayı başında 500 ve 1000 Rupilik banknotları dolaşımdan çekeceğini ve vatandaşların ellerindeki banknotları 50 gün içinde bankalardaki yenileriyle değiştirmeleri gerektiğini açıkladı. Hükümet açıklamasına göre uygulamanın amacı kayıtdışı ekonomiyi önleyip gelirleri artırmak. Oysa görülen o ki kararın etkisi işçiler için yıkıcı oldu. Güneydeki Tamil Nadu'dan doğudaki Maharashtra'nın tekstil havzalarına, Uttarakhand eyaletinde Himalaya'ların eteklerine, başkent Yeni Delhi'ye dek işçi ücretleri ödenmiyor ya da binlercesi işten atılıyor.
Lübnan hükümeti 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü'nde Nepalli göçmen ev işçisi Sujana Rana'yı sınırdışı etti. Rana, kendisi gibi ev işçisi göçmenlerin hakları için mücadele ediyordu. Bir diğer işçi hakları savunucusu Rosie Limbaugh da halen hapiste ve sınırdışı tehdidi altında. Rosie'nin sınırdışı edilmemesi ve derhal serbest bırakılması talebiyle uluslararası bir kampanya başlatıldı. Bunlar, göçmen işçilere yönelik Orta Doğu'nun her yerinde süren vahşi sömürü ve baskılara ilişkin sadece birkaç örnek.
İstanbul'da 44 kişinin öldüğü bombalı saldırının ardından Türk hükümeti gerçek ya da potansiyel her tür muhalefete karşı imha politikası izliyor. Bu bombalamaların ardından çoğu HDP üyesi yüzlerce kişi gözaltına alındı. Tutuklananlar arasında Türkiye'nin güneydoğu bölgelerinden HDP milletvekilleri Çağlar Demirel ve Besime Konca da bulunuyor. Bombalama ve hükümet baskılarının ortasında, işçilerin koşulları da kötüleşiyor.
Shah Jahan, Aralık ayı başında Bangladeş'in Chittagong kentindeki bir konteyner gemisinde çalıştığı sırada başına büyük bir demir parçasının düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Diğer işçiler gibi Shah'ın da güvenlik tertibatı veya ağır kaldırma ekipmanı yoktu. Chittagong gemi söküm havzalarında sendikalaşmak yasak. Dolayısıyla bu ölümler de günlük olaylar. Daha birkaç hafta önce Pakistan'dakia Gadani tersanelerinde gerçekleşen patlama ve yangında çok sayıda işçinin yaşamını yitirmişti.
İran'da İşçi Örgütlerinin Kuruluşunu İzleme Komitesi aktivisti ve Çocuk Hakları avukatı Behnam Ebrahimzadeh, yeni bir sorgulama ve taciz ile karşı karşıya. Behnam 2010 yılından bu yana hapiste. Örgütlenmek “suçundan” başlangıçta 5 yıl hapis cezası alan Behnam'ın cezası, mücadelesini hapiste de sürdürmesinden dolayı uzatıldı. Behnam hapishanede ağır baskı altında ve ailesi de taciz ediliyor. İran'da çok sayıda işçi örgütlenmeye teşebbüs suçundan tutuklu. Ülke işçi hakları savunucuları için tam bir açık hapishane.
Seul Yüksek Mahkemesi, KCTU (Kore Sendikalar Konfederasyonu) başkanı Han Sang gyun'un gösteri örgütleme suçundan aldığı cezayı geçtiğimiz Çarşamba günü onayladı. Mahkeme Han'ı 3 yıl hapis cezası ve birkaç ay önce aldığından daha düşük bir para cezasına mahkum etti. Bu kararın da gösterdiği üzere, Güney Kore'deki işçi hareketinin gücünü kırma amaçlı hukuki saldırılar doğrudan doğruya politik nitelik taşıyor. Devlet başkanı Park'a karşı kitlesel gösterilerdeki varlığı ile Kore işçi sınıfı hala etkin bir güç fakat önünde zorlu muharebeler var.