Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 26 Kasım Haberleri

GÜNEY KORE'DE İŞÇİLER YENİDEN GENEL GREVE GİDİYOR
 
Güney Kore'de patlak veren siyasi kriz sürecinde geçtiğimiz hafta bir milyon kişi Seul'un merkezinde bir araya gelerek devlet başkanı Park Geun-hye'nin istifasını istedi. Geun-hye, sırdaşı Choi Soon-sil'le birlikte nüfuz ticareti yapmakla suçlanıyor. İşçi sınıfına saldırganlığı iyi bilinen Park Geun-hye yönetimine karşı işçiler şimdiye dek pek çok kez kitlesel gösteriler düzenlenmişti. Son siyasal kriz sürecinde de işçi hareketi dur durak bilmedi. Kore sendikaları devlet başkanının istifası talebiyle 30 Kasım günü bir kez daha genel greve gitme çağrısında bulunuyor. Genel grevin ana hedefi devlet başkanı Park Geun-hye'nin istifası olmakla birlikte işçiler aynı zamanda kendi hakları, ücret ve çalışma koşulları için de mücadele ediyorlar. İşçileri genel greve uluslararası destek çağrısında bulundular.


SRİ LANKA'DA DİNCİ GERİCİLİK YÜKSELİŞTE

Geçtiğimiz hafta Sri Lanka'nın başkenti Colombo'da radikal Budist Bodu Bala Sena (BBS) örgütü tarafından İslam karşıtı bir gösteri düzenlendi. BBS, Sri Lanka'daki dini ve etnik azınlıklara karşı yabancı düşmanlığı ve ırkçı saldırıların başını çekiyor. Bu aşırı dinci faşist saldırılar Burma'daki olaylarla da bağlantılı. Ancak bu kutuplaşmaya karşı gelişen bir sivil toplum hareketi de var.


MALEZYA ANTİTERÖR YASASIYLA YÖNETİLİYOR

Malezya'da ve dünyanın çeşitli yerlerinde geçen hafta meydana gelen protesto gösterilerinin ardından Malezya hükümeti yolsuzluğa karşı gelişen harekete karşı baskılarını artırdı. Gösteri öncesinde aralarında Bersih hareketi liderlerinden Maria Chin Abdullah'ın da bulunduğu pek çok kişi tutuklandı. Mariah Chin Abdullah halen SOSMA'yı (kısa süre önce çıkarılan antiterör yasası) ihlal etmekle suçlanıyor. SOSMA insanların hukuki bir gerekçe olmaksızın belirsiz sürelerde tutuklu kalmasına imkan veriyor. SOSMA, Malezya'da onyıllarca uygulanan ISA'nın* anılarını canlandırıyor.
 
* ISA: 1960 yılında çıkarılan sürekli olağanüstü hal yasası. Muhaliflerin keyfi sürelerde tutuklu kalmasını sağlayan ve giderek burjuva muhalefetin de hedefi olan ISA, protestolar sonucu 50 yıl sonra yürürlükten kaldırıldı ve 2012 yılında yerini aynı içerikteki SOSMA'ya bıraktı -Çev.


HİNDİSTAN'DA YİNE KONFEKSİYON İŞÇİLERİ ÖLDÜ

Yeni Delhi'nin Sahibabad bölgesinde ruhsatsız çalışan bir konfeksiyon fabrikasında çıkan yangında 13 işçi can verdi. Sabahın erken saatlerinde çıkan yangına işçiler fabrika binasında uyurken yakalandılar. Hindistan'ın son yirmi yıllık hızlı sanayileşme sürecinin bedelini işçiler işyeri katliamları ile ödüyor. Bu zorlu koşullara rağmen Bangalore'deki konfeksiyon işçileri örgütlenip greve giderek çalışma koşullarında kısmi iyileştirmeler sağlayabildiler.


ONLARCA İŞÇİ İŞ GÜVENLİĞİ İHLALİ KURBANI

24 Kasım günü Yichun, Jiangxi eyaletinde bulunan bir elektrik santralı inşaatında yaşanan çökme sonucu 40 işçi yaşamını yitirdi, birçok işçi de yaralandı. Çökmenin sebebi tam olarak bilinmiyor. İş cinayetleri ise tam hızla devam ediyor. Ölümü Çinli işçilerin yoluna her biçimde çıkaran, kar güdüsü ve bağımsız sendikalar üzerindeki baskılar.


Çeviren: Nilgün Güngör