Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin her ayın ilk pazarı gerçekleştirdiği Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 63.’sünde iş cinayeti davalarında bilirkişi raporları eliyle sorumluların korunması teşhir edilerek meslek hastalıkları gerçekliğine dikkat çekildi.
Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen nöbette iş cinayetlerinde katledilenlerin fotoğrafları yere serilirken basın açıklamasını ise iş cinayetinde kardeşi Selin Erdem’i yitiren Sema Erdem okudu.
Erdem, 2016’da en az 1924 işçi, İSİG Meclisi’nin verilerine göre 2017 Temmuz ayında en az 205, yılın ilk 7 ayında ise en az 1119 iş cinayeti yaşandığını hatırlatarak açıklamaya başladı.
2008’den beri ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni devam ettirdiklerini belirten Erdem, HDP’nin bu isimle bir eylem başlatmasını hatta bunun için kendilerine dahi danışmamasını eleştirdi. HDP’nin ailelerden özür dilemesi gerektiğini ifade etti.
Ardından ise iş cinayeti davalarında sorumlular lehine değiştirilen bilirkişi raporlarına değindi.
Kozlu davasında ikinci bilirkişi raporunda önceki raporun aksine TTK ve Star Madencilik yetkililerinin kusursuz olarak gösterildiğini belirterek davanın 4 Ekim’de devam edeceğini belirtti.
Aileye milyonluk tazminat teklif edilen ancak ailelerin reddettiği Milas Güllük Akfen davasında da önceki bilirkişinin raporunun aksine yeni raporda Akfen yöneticilerinin kusursuz gösterildiğini aktardı. Ounun yerine kaza tarihinden önce istifa eden şirket yöneticisinin kusurlu gösterildiği belirtilerek iş cinayetinde katledilen işçilerin ise “kendi ölümlerinde tali kusurlu” gösterilmesine tepki gösterdi.
Marmara Park AVM davasında ise Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Kayı inşaat şirketini davanın dışında tuttuğunu ancak yaptıkları başvuruyla Yargıtay’ın bu kararı bozduğunu belirtti.
Eren Eroğlu’nun Özel Doğa Hastanesi’nde iş cinayetinde katledilmesiyle ilgili davada; dosyaya yeni eklenen sanıklardan Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı ve İmar Şehircilik Müdürü ile ilgili kusur durumuna ilişkin bilirkişi raporunun beklendiğini, duruşmanın ise 14 Aralık’ta görüleceğini söyledi.
Soma Davası’nda da karar aşamasında dava hakiminin görev yerinin değiştirilmesini ve dosyaya hakim heyet üyesinin kalmamasını teşhir etti.
“28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi taleplerini yineleyerek açıklamayı sonlandırdı.
“İşçiler meslek hastası olduklarının farkında değil!”
Slikozis hastası Abdülhalim Demir de kot taşlama işçisi olarak kendisinin ve diğer işçilerin karşılaştığı slikosiz ve diğer meslek hastalıklarına değindi. 2 binden fazla kot taşlama işçisinin slikosiz hastası olduğunu ancak kayıt dışı çalıştırıldıkları için son derece sınırlı bir sayının resmi rakamlara yansıdığını belirtti. Meslek hastalıklarının çok yaygın olduğunu ancak işçilerin bu hastalıkların meslek hastalığı olduğunu bilmediklerini ifade etti.
Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk da alınmayan önlemler ve denetimsizlik nedeniyle iş cinayetlerinin her geçen gün arttığını söyleyerek sorumlular lehine rapor hazırlayan, kusurlarının üzerini örten bilirkişilere tepki gösterdi.
Selin Erdem’in Annesi Hacer Erdem de söz alarak seslerinin duyulmamasına ve çocuklarının ölümünden sorumlu olanların cezalandırılmamasına tepki gösterdi.
İş cinayetinde oğlunu kaybeden Erdinç Eroğlu da seslerinin duyulması için herkesten destek beklediklerini, başka inzanların canı yanmasın, iş cinayetleri son bulsun diye mücadele ettiklerini belirtti.
Son olarak söz alan Av. Erbay Yucak da bilirkişi raporlarının değiştirilmesi ve yargı süreçlerindeki hukuksuzluğu eleştirdi. Yucak’ın konuşmasının ardından nöbet sonlandırıldı.