BANGLADEŞ’TE İŞTEN ÇIKARMALAR
Bangladeş’te C&A, H&M ve Benetton gibi firmaların tedarikçisi olan SF Denim Apparels adlı şirket, Kurban Bayramından sonra 700 işçiyi “sipariş yetersizliği” gerekçesiyle bildirimsiz olarak işten çıkardı. Bu, Bangladeş’teki konfeksiyon fabrikalarında son zamanlarda gerçekleşen en kitlesel işten çıkarma olayı. İşçilerin fabrikaya IndustriALL’a bağlı Sommilito Garments Sramik Federation (SGSF) sendikasını getirmek istediği, şirketin ise bu çabaları sürekli bastırdığı öğrenildi. Ancak olay tek bir fabrika ile sınırlı değil ve arka planında Bangladeş’teki konfeksiyon fabrikalarında asgari ücret mücadelesi bulunuyor. Bangladeş’te asgari ücret geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 51 artışla 8.000 Taka’ya (95 dolar) çıkarıldı. Asgari ücret, 2013 yılında 1.130 işçinin can verdiği Rana Plaza katliamının ardından belirlenmişti.
https://apparelinsider.com/mass-firings-at-ca-hm-supplier-in-bangladesh/
HONG KONG SENDİKACI İŞTEN ATILDI
Hong Kong’daki Cathay Dragon havayollarında 2.000 uçuş görevlisinin örgütlü olduğu sendikanın başkanı Rebecca Sy On-na işten çıkarıldı. İki aydır devam eden gösteriler sırasında şimdiye dek 14 işçinin işten çıkarıldığı ya da istifaya zorlandığı belirtiliyor. 7 milyonluk kentte 2 milyon kişi demokratik haklar, ekonomik adaletsizlik ve konut fiyatlarının yüksekliği gibi sebeplerle gösterilere katıldı. Cathay Pacific ve ona bağlı Cathay Dragon, Hong Kong’daki en büyük şirketler gruplarından biri olan Swire Pacific grubu yer alıyor. Swire, Çin ve Asya’nın yanı sıra ABD’nin 13 eyaletinde Coca-Cola dağıtım işinin üçte birini elde bulunduruyor.
https://chinaworker.info/en/2019/08/27/21063/
PAPUA YENİ GİNE’DE GÖSTERİLER
Endonezya’nın Papua ve Batı Papua eyaletlerinde yapılan kitle gösterileri çatışmalı geçti. Endonezya’nın Surabaya kentinde Papualı öğrencilerin tutuklanması üzerine patlak veren gösterileri bastırmak için 1000 polisin daha gönderildiği açıklandı. İletişim bakanlığı da Papua’daki durum normale dönene dek eyalette internetin kesildiğini duyurdu. 1969 yılında yapılan ve hile karıştırıldığına inanılan bir oylamayla Endonezya’ya bağlanan Papua’da bağımsızlık talebi sürüyor. Protestocuların talebi bağımsızlık için referendum yapılması. 5000 kadar Papualı Timika’da yürüyüş yaptı ve yerel parlamentonun duvarını yıkmaya çalıştı. Endonezya makamları olaylar sırasında ateşe verilen hapishaneden kaçan 250 kişiyi arıyor.
TEK İŞTE ÇALIŞMAK GEÇİNMEK İÇİN YETMELİ
ABD’de havayolu yiyecek-içecek servisi işçileri yaşanabilir bir ücret ve sağlık hizmeti talebiyle yürüttükleri kampanyayı American Airlines genel merkezi önüne taşıdılar. Eyleme 600’den fazla Unite Here sendikası üyesi katıldı. 58 işçi ücretlerinin düşüklüğüne dikkat çekmek için trafiği kesti. American Airlines, ABD’de 11.000 işçi çalıştıran LSG Sky Chefs’in başta gelen müşterisi. Bu şirketlerde çalışan işçiler ancak en karlı havayolu firmalarında biraz daha iyi bir ücret alabiliyorlar. Oysa işçilerin ve ailelerinin geçinebilmesi için tek bir işte çalışmanın yeterli olması gerekiyor. Havayolu yiyecek-içecek servisi şirketlerinde çalışan 20.000 işçi grev lehine oy kullandı.
http://www.iuf.org/w/?q=node%2F7025
HİNDİSTAN’IN ENERJİK OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN KARANLIK YÜZÜ
Dünyanın en büyük otomotiv endüstrilerinden birinin pırıltısının ardında kırık kemikler, kopuk parmaklar, yoksulluk ve yıkılan hayaller var. Delhi’nin varoşlarından başlayıp Dharuhera’ya doğru 80 kilometre uzanan kuşakta 200 otomotiv endüstrisi kuşağında 200 otomotiv birimi bulunuyor. Hindistan’daki binek araçlarının ve iki tekerlekli araçların yüzde 40’ı burada üretiliyor. Ancak otomotiv endüstrisinin zayıf noktası olan işçi sağlığı ve iş güvenliğinden hiç bahsedilmiyor. Kayıtlara göre fabrikalarda 2018’de 1.369 ağır yaralanma vakası var ve bu sayı günde 2 vaka şeklinde artıyor. 548 işçi en az bir parmağını, 234’ü iki, 133’ü üç, 73’ü dört parmağını ve 17’si de bütün parmaklarını kaybetti. 150’sinin kolu ya koptu, yaralandı ya da kırıldı. 89’unun eli koptu ya da yaralandı. Bunlardan yüzde 87’si göçmen işçi, yüzde 70’i sözleşmeli ve yüzde 66’sı da 30 yaşın altındaydı. Kadrolu işçilerden farklı olarak sözleşmeli işçiler çok az tazminat alabiliyor ve sosyal güvenceleri çok yetersiz, üstelik de sendikasızlar. Asıl trajedi ise bütün bu yaralanmaların önlenebilir olması.
https://www.businesstoday.in/sectors/auto/grave-injuries-in-auto-sector-supply-chain-ingurgaon/
story/371031.html
SATIN ALMA PRATİKLERİ KONFEKSİYON İŞÇİLERİNİN ZARARINA
İş ve İnsan Hakları Kaynakları Merkezinin hazırladığı yıllık rapora göre Paris, Londra ve Berlin’in zengin caddelerindeki mağazalar için “hızlı moda” üretimi yapan Suriyeli mülteciler sömürülmeye ve istismar edilmeye devam ediyor. Rapor bu sömürünün itici gücünü imalatçılar yönünden ortaya koyuyor. Suriyeli mültecilerin Türkiye’de yasal asgari ücretin altında çalıştırıldığını, kötü çalışma koşullarını, çocuk işçiliği, cinsel taciz ve diğer istismar biçimlerini açıklayan raporda, çoğu markanın özellikle de birinci el tedarikçilerinden bu konuda önlem almalarını istemedikleri görülüyor. Raporda markaların satın alma pratiklerinin sömürünün temelinde yatan asıl neden olduğuna odaklanılıyor.
SİLİKOZİS VE DEVLETİN SOĞUK ELİ
Çin’in Hunan eyaletindeki silikozis hastası işçiler ağına destek verenler son birkaç haftadır polis operasyonlarında gözaltına alınıp tutuklanıyor. Söz konusu işçi ağı, Hunan’ın kasabalarındaki silikozis hastası yüzlerce eski inşaat işçisi ve ailelerinden oluşuyor. Artık yaşlanmış olan bu işçilerin Çin’deki toplam sayısı yedi milyon olarak tahmin ediliyor. Silikozis Çin’deki en yaygın meslek hastalığı sayılıyor. Silikozis çok az ya da hiç güvenlik tedbiri bulunmayan madencilik ve inşaat gibi işlerde solunan ağır parçacık madde solunmasından kaynaklanıyor. Çin’de silikozis hastalarının nadir de olsa yasal başvuruda bulunabilmesi için sağlık güvencelerinin olması ya da çalışma belgesine sahip olmaları gerekiyor. Shenzhen Özel Ekonomik Bölgesi'nin bilfiil temellerini atmak, kayaları dinamitleyip güneyin hızla gelişen bu kentinde metro ve bina inşa etmek için 1990'larda Hunan'dan işçi getirtilmişti. Hunanlı silikozis hastası işçiler defalarca Shenzhen’e gidip yüklü sağlık masraflarını karşılayabilmek için devletin tazminat ödemesini istediler. Bağımsız bir medya platformu olan iLabour editörü Yang Zhengjun, bu yolculuklardan birinin ardından gözaltına alındı. Mart ayında iki editör daha gözaltına alındı. Silikozis işçileri ağı ve destekçilerine yönelik baskılar sürekli “dış güçler”in müdahalesi ile açıklandı. Yang Zhengjun tutuklandığında polis ona yurtdışından kaynak aktarılması ya da “dış güçlerle birlikte komplo hazırlaması” konularında sorular sordu. Editörlüğünü yaptığı iLabour kapatılmadan önce çıkan son makale “ ‘Dış güçler’ suçlamaları yapıp aklımla alay etmeyin lütfen” başlığını taşıyordu.
http://chuangcn.org/2019/08/silicosis-song/
İRAN’DA HAPİS VE KIRBAÇ CEZALARI
Tahran’daki 1 Mayıs gösterilerinde tutuklanan gazeteci ve öğrenci aktivist Marzieh Amiri 10 yıl 6 ay hapis ve 147 kırbaç cezasına çarptırıldı. Amiri’ye ceza veren mahkemenin adaletsizliği ile ünlü hakimi Mohammad Moghiseh, onun ciddi sağlık sebepleriyle geçici olarak salıverilme talebini reddetti. 1 Mayıs’ta tutuklanan kadın işçi aktivist Nesrin Javadi de 7 yıl hapis ve 74 kırbaç cezasına çarptırıldı. Javadi, İran Özgür İşçi Sendikası üyesi. Aynı sendikanın başkan yardımcısı Parvin Mohammadi ve kadın hakları savunucusu Shahla Entesari de rejim karşıtı propaganda suçundan tutuklandılar.
https://women.ncr-iran.org/2019/08/24/marzieh-amiri-sentenced-to-10-years-in-prison-147-
lashes/
Çeviren: Nilgün Güngör