iPhone üreticisi Foxconn’un Çin kanunlarını ihlal ettiği öne sürüldü, Apple inkar etti

Bloomberg’de yer alan habere göre yarın yeni ürünlerini yıllık etkinliğinde görücüye çıkartacak Apple, Çin iş kanunları denetim otoritesi (CLW) tarafından yayınlanan bir rapora göre Jengju kentindeki Foxconn fabrikasında birçok kanunu ihlal etti.

CLW raporunda fabrikadaki çalışma koşullarının Apple’ın kendi mesleki ahlak kurallarını da ihlal ettiği vurgulandı ve şunlar söylendi: “Apple tedarik zincirindeki çalışma koşullarında temel iyileştirmeler yapmalıdır ve bunu yapacak kapasitesi vardır. Fakat Apple ticaret savaşının maliyetlerini tedarikçileri aracılığıyla işçilerinden çıkartıyor ve Çinli işçilerden faydalanarak kar elde ediyor.”

Rapora göre Çin kanunlarınca en fazla yüzde 10 olması gereken geçici işçi oranı ağustos ayında yüzde 50 civarındaydı.

Apple’dan yapılan açıklamada “Soruşturmanın ardından geçici işçi oranının standartlarımızın üzerinde olduğu tespit edilmiştir ve sorunun çözülmesi için Foxconn ile yakın bir işbirliği içinde çalışıyoruz” denildi.

Apple CLW’nin raporundaki iddiaları incelediğini ve iddiaların birçoğunun yanlış olduğunu savunduğu açıklamasında tüm fazla mesailerin gönüllü olarak yapıldığını ve zorla çalıştırmanın söz konusu olmadığını belirtti.

Apple tedarik zincirindeki kötü çalışma koşulları nedeniyle yıllardır eleştiriliyor ve şirket üretici ortaklarını fabrika koşullarını iyileştirmeleri için uyarıyor. Öte yandan Foxconn gibi büyük üreticilerin üretimi hızlandırmak için her yıl tatil döneminde binlerce geçici işçi alarak talebi karşılamaya çalıştığı belirtiliyor.

CLW’nin fabrikada gizli işçi çalıştırarak ve birçok Foxconn işçisiyle görüşmeler yaparak hazırladığı rapordan satırbaşları şöyle:

  • 2018 yılı boyunca fabrika çalışanlarının yüzde 55’i geçici işçilerden oluşuyordu. Bu rakam ağustosta yüzde 50’ydi ve ağustos ayının ardından öğrenci stajyerlerin okullarına dönmesiyle yüzde 30’a geriledi. Öte yandan üst sınır yüzde 10 olduğu için bu oran da hala kanunları ihlal anlamına geliyor.
  • Üretimin arttığı dönemlerde istifalar kabul edilmedi.
  • Bazı geçici işçilere vaat edilen ikramiyeler verilmedi.
  • Öğrenci işçiler üretimin yoğun olduğu dönemlerde öğrenci işçilerin mesai yapması yasak olduğu halde fazla mesai yaptı.
  • Bazı işçiler her ay en az 100 saat fazla mesai yaptı. Yasalarca konulan üst limit ise 36 saat fazla mesai.
  • İşçiler bazen fazla mesai ücreti verilmeden gece toplantıları için fabrikada kalmak zorunda kaldı.
  • Fabrika çalışanlara yeterli koruyucu ekipman sağlamadı.
  • İş yaralanmaları fabrika tarafından rapor edilmedi ve sözlü taciz sıklıkla karşılaşılan bir durum.

Diken