Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) Mayıs 2019 Haberleri

KORE’DE 1 MAYIS
1 Mayıs’ta KCTU tarafından 13 kentte yürüyüşler düzenlendi. Seul’deki eylemde bir konuşma yapan KCTU başkanı Kim Myoung-hwan “Güvencesiz işçilerin ücret ve statülerinde uygulanan ayrımcılık yeni bir kast sistemi oluşturuyor ve toplumsal uçurum derinleşiyor,” dedi. “Küçük işyeri sahipleri, yoksullar, engelliler ve toplumun zayıf kesimleri şabol* tarafından hükmedilen ve sosyal güvenlik ağının delik deşik olduğu eşitsiz bir toplumda güvencesiz bir şekilde yaşıyor.” KCTU, hükümeti sendikalaşma ve zorla çalıştırma konularındaki ILO sözleşmelerini onaylamaya çağırdı.

* Kore’de aile şirketlerinden oluşan büyük iş kümelerine verilen ad (Çev.)

BANGALORE’DA 1 MAYIS TALEPLERİ
Bangalore (Güney Hindistan) Konfeksiyon İşçileri Sendikası (GLU) 1 Mayıs’ı aşağıdaki taleplerle kutladı:

Tedarikçi fabrikalarda cinsel şiddete son verilmesi; bütün markaların Konfeksiyon Tedarik Zincirlerinde Cinsel Şiddet konusunu ele almak için AFWA *(Asya Taban Ücret) Kadın liderler komitesi (WLC) ile bir araya gelmesi; 18.000 Rupi** asgari ücret; Çalışma Bakanlığında konfeksiyon işçileri için ayrı bir merkez kurulması ve 2013 tarihli POSH (Cinsel Tacizin Önlenmesi) yasasının konfeksiyon fabrikalarında uygulanması.

* Taban ücret: AFWA, Asya’daki konfeksiyon işçileri için yaşanabilir bir taban ücret
öneriyor. Bu ücret, tek tek ülkelerde geçerli asgari ücretten daha fazla. (Çev.)
** 18.000 Rupi = 260 $

FİJİ’DE SENDİKACILARA TUTUKLAMA
Avustralya Sendikalar Konfederasyonu (ACTU), Pasifik komşuları Fiji’de işçi temsilcilerinin keyfi olarak tutuklanmasını kınadı.

Fiji Sendikalar Kongresi Genel Sekreterini, Fiji Öğretmenler Birliği ve Hemşireler Sendikası genel sekreteri ile Ulusal İşçi Sendikası Lautoka temsilcisi tutuklandı. Genel Sekreterin tutuklanması, katıldığı bir üçlü toplantı sırasında oldu ve Fijili sendikacıların sisteme olan güveni kötüye kullanıldı.

İşçi temsilcileri nezdinde işçi haklarına yönelik bu pervasız saldırı ne ilk ne de son. ACTU, tutuklananların derhal serbest bırakılması ve sendikacılara yönelik saldırıların durdurulması çağrısı yaptı.

https://www.actu.org.au/actu-media/media-releases/2019/fiji-arrests-trade-union-leaders

FAST FOOD İŞÇİLERİNİN GREVİ
Yüzlerce fast food işçisi ve Birleşik Sendika üyelerinin grevi nedeniyle KFC’de (Kentucky Fried Chicken) hizmet üretimi durdu.

İşçiler gizli oylama ile grev kararı aldılar. 763 işçinin % 89’u patronun teklifini reddetti ve % 89’u da grevi destekledi. İşçilerin yanı sıra, yarısı sendikalı olan restoran yöneticileri de greve ilk kez katıldı. İşçiler, KFC’nin ücretli molaları 15 dakikadan 10 dakikaya indirmesini de reddettiler.

http://www.unite.org.nz/kfc_carl_s_jr_and_pizza_hut_workers_to_strike_this_weekend

JÜT İŞÇİLERİNİN GREVİ
Bangladeş’te devlet tarafından işletilen 27 jüt fabrikasında çalışan yaklaşık 80.000 işçi ödenmeyen ücretlerini alabilmek için greve gitti. İşçiler ücretlerinin Ramazan bayramından önce ödenmesini istediler. 6 ila 13 haftadır ücretlerini alamayan işçiler bir süredir çeşitli yerlerde eylem yapıyorlardı.

Protestocular açlık sınırına geldiklerini söylüyor. Çoğu için ücretleri zaten tek geçim kaynağı. Sırf gıda için bile yüksek faizle borçlanmak zorunda kalıyorlar. İki hafta boyunca kendi bölgelerinde gösteri yapan, ulusal otoyol ve demiryollarını sloganlarla kesen işçilere polis Dakka’da gaz bombaları ile saldırdı. Ancak işçiler geri adım atmadılar.

Gecikmiş ücretlerin ödenme talebi, Mart ayından bu yana süren eylemlerin bir parçası. 13 Mart’ta işçiler ödemelerin düzenli yapılması, 2015’te yapılan ücret belirlemelerinin uygulanması, jüt sektörüne ayrılan fonların artırılması, güvenceli iş ve emeklilik için yardım sandığı talepleri ile greve gitmişlerdi. Diğer talepleri ise jüt fabrikalarının modernizasyonu ve genişletilmesi, üretimin artırılması, kol emeğinin azaltılması, devlet kurumlarındaki yolsuzluklara son verilmesiydi. 2 Nisan’da Khulna’da 72 saatlik greve giden jüt işçileri, 15 Nisan’da da Jüt İşçileri Birliğinin çağrısıyla dört saatlik bir karayolu ve demiryolu kesme eylemi ve 96 saat grev yapmışlardı.

https://peoplesdispatch.org/2019/05/18/bangladesh-jute-mill-workers-go-on-strike-to-demand-unpaid-wages/

ENDONEZYA’DA ÖLDÜREN OY SAYIMI
Endonezya’da 270 sayım memuru milyonlarca oy pusulasını sayarken yorgunluktan yaşamını yitirdi. Genel Seçim Komisyonu sözcüsü, 1.878 sayım memurunun da hastanelik olduğunu açıkladı.

Endonezya’da 17 Nisan’da yapılan seçimlerde ülke tarihinde devlet başkanı, ulusal ve yerel parlamento üyeleri ilk kez aynı seçimde belirlendi. 193 milyon seçmenin bulunduğu ve katılım oranının % 80 olduğu seçimlerde 800.000 sandık kuruldu. Bu olaydan asıl büyük zarar gören ise, geçici seçim görevlileri oldu. Geçici görevliler, devlet memurlarından farklı olarak işe başlamadan önce tıbbi muayeneden geçmediler.

Aşırı çalışmadan dolayı sandık başında can verenlerin yakınlarına devlet 2.500 $ tazminat ödeyecek. Bu miktar ise bir yıllık asgari ücrete denk geliyor.

https://www.bbc.com/news/world-asia-48083051

“BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIZ”
İtalyan sendikaları Suudi Arabistan’ın Yemen’e karşı yürüttüğü savaşı protesto etmek için silah taşıyan Suudi gemisine kargo yüklemeyi reddettiler. Liman işçileri gemi Cenova limanından ayrılana dek çalışmayı reddedip iş bıraktı. 

Bahri-Yanbu adlı Suudi gemisine yükleme yapmayı reddeden işçilere insan hakları savunucuları da katıldı. . Göstericiler savaşı ve silah ticaretini hedefleyen döviz ve sloganlar kullandılar. Sendikacılar “Yemen’de yaşananlara suç ortaklığı yapmayacağız” dediler. Gemiye silahlar Belçika’dan yüklendi fakat başka silahların yüklenmesi bir Fransız limanında yapılan bir protesto sayesinde başarıyla engellendi. Birleşmiş Milletler Suudi Arabistan’ın Yemen’de yürüttüğü savaşı günümüzün en ağır insani felaketi olarak tanımlıyor. Savaşta şimdiye dek 230.000 kişi yaşamını yitirdi.

https://www.rt.com/news/459806-saudi-arms-ship-blocked-italian-port/?fbclid=IwAR1RvebKFMcQv5txf8hIt42nBD_iy7QrH_dnUjFddV5nFJLpM61N_cZvdBA

YENİ ZELANDA’DA BÜYÜK GREV
Yeni Zelanda’da 50.000’den fazla ilkokul ve lise öğretmeni greve gitti. Bu, Yeni Zelanda’daki en büyük grev.

İşçi Partisinin koalisyon hükümeti 2017 sonunda işbaşına geldikten bu yana öğretmenler ücret zammı, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve mesleklerine daha fazla saygı gösterilmesi talebiyle üç kez greve gittiler. Fakat ilkokul ve lise öğretmenlerinin birlikte greve gitmesi ilk kez yaşanıyor.

Öğretmenler hükümetin %3 oranındaki zam teklifini reddediyor ve ancak % 15 oranında zam kabul edilirse işbaşı yapacaklarını söylüyorlar. Hükümet ise parasının olmadığı yanıtını veriyor. İşçi Partisi hükümeti İngiltere ve Avustralya’dan öğretmen getirtmek zorunda kaldı. Fakat pek çok sınıfta hala öğretmen yok ve derslere müdürler ve emekli öğretmenler giriyor.

https://www.theguardian.com/world/2019/may/29/new-zealand-schools-hit-by-mega-strike-as-50000-teachers-walk-out

Çeviren: Nilgün Güngör