Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) Aralık 2018 Haberleri

SEUL’DE İŞ CİNAYETİ PROTESTOSU

Seul’ün merkezindeki Gwanghwamun meydanı 29 Aralık akşamı 5.000 işçinin katıldığı bir gösteriye sahne oldu. Eylemde büyük şirketlere bağlı taşeronlar tarafından kiralanan geçici işçilerin güvencesiz çalışma koşulları protesto edildi. Yürüyüş, elektrik santralı işçisi Kim Yong-gyun için yapılan anmadan sonra yapıldı. Kim’in cesedi Güney Cvhungcheong eyaletinde bulunan devlet işletmesi KOWEPO’daki bir taşıyıcı kayışa sıkışmış halde bulunmuştu. Göstericiler daha sonra “Güvencesiz çalışmaya, ölümüne taşeron çalışmaya son” sloganlarıyla başkanlık sarayına yürüdüler.

http://blog.jinbo.net/CINA/5005

TOKSİK CEHENNEMDEN KAÇIŞ KAMPANYASI

Hindistan’ın güneyindeki Mumbai kentinin sanayi bölgesi Mahul’de onbinlerce kişi toksik çevre kirliliği nedeniyle bölgeyi terketmeye çalışıyor.

Bunlar, sayıları 30.000 ila 50.000 olarak tahmin edilen 5.000’den fazla aile. Kentin başka bir yerindeki gecekondular yıkılan ve Mahul’de geçici olarak barınma sağlanan aileler buradaki yaşam koşullarından şikayetçi. Önceleri bir balıkçı köyü olan Mahul artık petrol rafinerilerinin, kimyasal fabrikaların ve gübre tesislerinin hemen yakınında bulunan bi. r semte dönüşmüş bulunuyor. Bölge sakinlerinin önemli bir bölümü nefes darlığı ve gözde kaşınma şikayetiyle hastanelere başvuruyor. Astım, deri hastalıkları, tüberküloz ve tansiyon hastalıkları yaygın. Ancak yerel yönetim Mahul’deki kirlilik seviyesinin Mumbai’nin diğer yerlerinden farklı olmadığını savunuyor. Temiz su ve kanalizasyon sistemleri ile elektrik sistemi de iyi işlemiyor.

Bölge halkı 2006’dan bu yana çevre kirliliğine karşı mücadele ediyor. Yeni getirilen aileler de daha sağlıklı bir yere gönderilmek için #MumbaisToxicHell kampanyası başlattılar.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-46436829

“ASGARİ GÜÇ”, 13 ÖLÜM

Hindistan’da geçen yıl 24 Mayıs’ta liman kenti Thoothukudi’de yapılan gösteride polis tarafından öldürülen 13 protestocunun otopsi raporları yeni ortaya çıktı. Rapora göre eylemcilerin 12’si kafasından ve göğsünden aldığı kurşunlarla öldü. Ayrıca sırtından vurulanlar da var. İki gösterici ise başının yan tarafından vuruldu.

Merkezi Londra’da bulunan Vedanta Resources adlı bakır ergitme tesisinin çevreye zarar verdiğini ve kapatılması gerektiğini savunan göstericilerin üzerine ateş açılmış, ölenlerin yanı sıra çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Polisin “asgari güç” kullandığını savunduğu katliama ilişkin Vedanta şirketi yeni bir açıklama yapmadı.

https://www.reuters.com/article/us-vedanta-smelter-exclusive/exclusive-india-anti-vedanta-protesters-killed-by-shots-to-head-chest-half-from-behind-autopsies-idUSKCN1OL06J

HİNDİSTAN’DA GENEL GREV HAZIRLIĞI

Hindistan’da 29-30 Kasım tarihlerinde başkentte yapılan çiftçi eylemlerinin ardından sendikalar Narenda Modi hükümetine karşı 48 saatlik bir genel greve hazılanıyor. Biri hariç tüm sendikalar 8-9 Ocak günü işsizlik ve diğer sorunları protesto etmek için ülke çapında greve gidecek. Greve sendikalarda örgütlü olan ve olmayan 180 milyon işçinin katılması bekleniyor. Hindistan’da işsizlik oranı % 6,9 ve yaklaşık 30 milyon genç işsiz var.

https://www.hindustantimes.com/india-news/18-million-workers-may-join-2-day-trade-union-strike-in-january-against-modi-government/story-urkstNOJgD947z1VsOu4KP.html

KAMBOÇYA’DA SENDİKACILARA HAPİS CEZASI

Kamboçya’da yedi sendika lideri 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sendikacılar, konfeksiyon ve ayakkabı işçilerinin 2013 yılı sonunda aylık 160 dolar asgari ücret talebiyle başlattıkları eylemlerden dolayı yargılanıyordu. 3 Ocak 2014’teki protestolarda polisin açtığı ateş sonucu dört kişi ölmüş, 27 kişi yaralanmıştı.

Sendikacılar hakkında verilen ceza ertelendi. Ancak yasalara göre hüküm giyen sendikacılar görevlerini sürdüremiyor.

http://www.industriall-union.org/unjust-sentencing-of-cambodian-union-leaders-must-be-quashed-0?utm_source=Newsletters+in+English&utm_campaign=51c820da9a-EMAIL_CAMPAIGN_2018_12_20_02_27&utm_medium=email&utm_term=0_65751b77d5-51c820da9a-19116053

http://www.industriall-union.org/sites/default/files/styles/image_w717/public/uploads/images/Actions-and-events/Cambodia/17_September/canadia_aththorn.jpg?itok=jY3FMTaD

BHOPAL FACİASININ ETKİLERİ 34 YILDIR SÜRÜYOR

Hindistan’ın Madhya Pradeş eyaletinde bulunan Bhopal kentinde meydana gelen gaz faciası, 34. yılında. 3 Aralık 1984’te Union Carbide şirketine ait bir pestisid (böcek ilacı) fabrikasından zehirli metilizosiyanat gazının yayılması, tarihin en büyük endüstriyel felaketi olarak biliniyor. Olaydan zarar görenlerin acılarını hafifletmek için ise pek az şey yapıldı.

Metilizosiyanat gazının yayılması ilk anda 1.754 kişinin korkunç acılar çekerek ölmesine yol açtı. Ölü sayısı hızla 10.000’e yükseldi ve sonraki yıllarda da 15.000 ila 20.000 kişi genç yaşta yaşamını yitirdi. Hint makamları yarım milyondan fazla insanın gaza maruz kaldığını açıkladı. Bunların çoğu uzun süre göz, solunum, üreme sağlığı hastalıklarının yanı sıra psikolojik problemlerle boğuştular.

Union Carbide şirketinin 283.279 metrekarelik arazisi o günden bu yana temizlenip arıtılmış değil. Toprak ve yeraltı suları, sızmaya devam eden kimyasal madde ve atıklarla zehirlenmeye devam ediyor. Çevrecilerin ifadesiyle “Bhopal iki faciayla sarsıldı: Birincisi hemen o anda oldu, ikincisi ise sonraki yıllarda ortaya çıktı.”

http://blog.jinbo.net/CINA/4987

https://www.thenational.ae/image/policy:1.799166:1543939603/INDIA-BHOPAL-GAS-TRAGEDY-ANNIVERSARY.jpg?f=16x9&w=1200&$p$f$w=b2d2e81

İRAN'DA GREVLER

Haft Tapeh şeker işçileri ücretlerinin aylardır ödenmemesi nedeniyle 6 Kasım 2018’de greve gitmişlerdi. 29 Kasım’da şirket yönetim kurulu emekli işçileri polis eşliğinde fabrikaya sokup grevin sona erdiğini açıkladı. Çalışma Bakanlığı da işçilerin ödenmemiş iki aylık ücretlerinin banka hesaplarına yatırıldığını duyurdu. Ancak işçiler eyleme devam ettiler. Ücretlerinin geri kalanının da ödenmesini, fabrikanın özelleştirilmesinin durdurulmasını ve 18 Kasım’da 18 öncü işçi ile birlikte tutuklanan işçi militan İsmail Bakşi’nin serbest bırakılmasını istediler.

İsmail Bakşi, diğer işçilerin kefaletle tahliyesinin ardından ağır işkence görmüş olarak serbest bırakıldı. Kendisi halen ev hapsinde.

https://libcom.org/blog/iran-what-after-repression-haft-tapeh-workers-steelworkers-ahvaz-24122018

Çeviren: Nilgün Güngör