Endonezya'da Coca-Cola Amatil işçileri uzun süredir bağımsız sendikalarında örgütlenme mücadelesi veriyor. 2015'te başlayan örgütlenme çalışmasına şirket işçileri baskı altına alarak yanıt verdi. Sendika yöneticisi Atra Narwanto işten çıkarıldı ve bir diğer sendikacıya da ceza verildi. Coca-Cola sendika düşmanlığı konusunda tescilli bir şirket. IUF Endonezya'daki Coca-Cola işçileri ile dayanışma için uluslararası ölçekte kampanya yürütüyor.
Geçtiğimiz hafta, yeni kurulan İlk Uluslar İşçi Birliği, Avustralya devletinin istihdam yaratma programının ırkçılıkla ve Aborijin halkını yoksulluk içinde bırakmayı hedeflemekle suçladı. Yapılan bir araştırmaya göre sözkonusu Topluluk Kalkınma Programı oldukça sorunlu ve yardımın hedefi olan insanlara ekonomik cezalar veriyor. Aborijin halkı sömürgeleştirmeden bu yana sadece mülksüzleştirme ve katliamlara maruz bırakılmıyor, aynı zamanda kölece çalıştırılıyor.
Güney Kore'de 4 Kasım günü “mum ışığı devrimi” olarak anılan olayların yıldönümüydü. “Mum ışığı devrimi” ile kastedilen ise başkan Park Geun-hye'nin düşüşüne yol açan kitle gösterileri. Gösteriler aylarca sürmüştü. Yıldönümü binlerce işçiyi Seul caddelerinde bir araya getirdi. İşçiler güvencesizleştirmeye son verilmesi, ücretlerin artırılması ve sendikalara yönelik baskılara son verilmesi talebiyle sokağa çıktılar. İşçi eylemlerinin sürmesine daha fazla ihtiyaç var. Güney Kore'nin siyasal sistemi yolsuzluğa batmış durumda.
28 Ekim'de devlet güçleri sendikacı Mahmoud Salehi'yi bir kez daha hedef aldı. Mahmoud, İran'ın kuzey batısındaki Saqez'de bir hastanenin diyaliz ünitesinden çıkarken tutuklandı ve bir yıl daha hapse mahkum edildi. Fırın İşçileri Birliği başkanı olan Mahmoud Salehi, 1980 başlarından bu yana işçi hareketinin aktif bir unsuruydu. İlk kez 2007'de tutuklandı ve o zamandan bu yana sağlığı kötü. İran devleti öncü işçilerin peşini bırakmıyor.
Ekim ayı başında liman operasyonları şirketi ICTSI, Papua Yeni Gine'nin birkaç limanındaki operasyon işlerini devraldı. İşçiler ICTSI'nin faaliyet gösterdiği diğer limanlarda buna karşı eylemler yaptılar. Sonunda ICTSI 1000 kadar işçiyi işten çıkararak ucuz örgütsüz işçileri işe aldı. Sydney'deki Avustralya liman işçileri ise geçtiğimiz hafta Papua Yeni Gine'deki sınıf kardeşleri için dayanışma eylemi yaptılar.
Geçtiğimiz hafta Queensland'deki Townsville bölgesinde karpuz toplama işinde çalışan 27 yaşındaki bir işçi kalp krizi geçirerek öldü. Hükümetin yürüttüğü bir araştırma, Avustralya'daki tarım işçilerinin koşullarının kölelikten farksız olduğunu ortaya koyuyor. Sektör neredeyse tamamen sendikasız ve örgütlenme çalışmaları ancak son yıllarda başladı.