Kamboçya'da bulunan Chung Fai Knitwear trikoda çalışan yaklaşık 208 işçi, fabrikalarının aniden kapanmasının ardından bir yıldır hak arayışındalar. 1 Temmuz 2016'da çoğu kadın olan işçiler bildirimsiz, tazminatsız ve son çalıştıkları ayın ücreti de ödenmeden işten çıkarıldı. Fabrikada Marks and Spencer ve Bonmarche gibi İngiliz markaları ile Kanada markası Nygård için üretim yapılıyordu. İşçiler ücret ve tazminatlarını bu markaların sahibi olan şirketlerin ödemesini talep ediyorlar.
İRAN ŞEKER KAMIŞI İŞÇİLERİ KAZANIMLARINI SAVUNUYOR
İran'ın güneyinde bulunan Şuş kentindeki Haft Tapeh şeker kamışı çiftlik ve değirmenlerinde çalışan binlerce şeker kamışı işçisi aileleriyle birlikte şirkete ve devlete karşı haklarını koruma mücadelesi veriyor. İşçilerin haftalıkları aylardır ödenmediği gibi primleri yatırılmıyor, çoğu işçinin düzenli sözleşmesi yok, emekli işçilerle aileleri de devlet güçleri tarafından taciz ediliyor. Haft Tapeh işçilerinin örgütlenme hakkı ve daha iyi bir yaşam için mücadeleleri daha önce de devlet baskısıyla karşılaşmıştı. İran hükümeti tüm işçilere karşı saldırı halinde.
Dünya çapında 70 örgüt Thein Zaw, Aye Nai ve Pyae Phone Aung adlı üç gazeteciye açılan davaların düşürülmesi için kampanya düzenliyor. Onların yanı sıra beraberlerindeki üç kişinin de serbest bırakılması çağrısı yapılıyor. Gazetecilere yönelik bu son tutuklamalar Uluslararası Gazeteciler Federasyonu tarafından sert bir dille kınandı. Bu son baskılar Myanmar'da ordunun hala gücünü koruduğunu ve hükümetin de onlarla işbirliği yaptığını gösteriyor.
Filipinler Kongresi devlet başkanı Duterte'nin sıkıyönetimin Mindanao adasının tamamında 2017 sonuna kadar uzatılması isteğini onayladı. Duterte'nin işbaşında olduğu bu dönemde insan hakları ihlalleri ayyuka çıkarken sıkıyönetimin uzatılması ordunun gücünü daha da artıracak ve yeni insan hakları ihlallerine de yol verecek. İşçi örgütleri ve siyasal örgütler sıkıyönetimin uzatılmasını işçilere yönelik saldırının devam etmesi olarak tanımladılar. 24 Temmuz günü Manila'da sıkıyönetimin kaldırılması talebiyle bir işçi gösterisi düzenlenecek.
AAWL birinci Uluslararası Küresel Grev Komitesi Buluşmasına ev sahipliği yaptı. Toplantıdan dünyanın dört bir yanında otomotiv işçilerinin mücadelelerini destekleme kararı çıktı. Otomotiv sanayiinde mücadele devam ediyor. Kia ve Hyundai'de bu hafta işçiler ücretleri artırılmadığı ve şirket karlarından yüzde verilmediği takdirde greve gitme kararı aldılar. Han Sang-Gyun da işçileri örgütlemekten hala hapiste bulunuyor. Maruti Suzuki işçileri ve destekçileri bir işyeri yöneticisini öldürmektan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 14 işçiye omuz vermeye devam ediyor. Otomotiv sanayiinin tedarik zincirinde önemli bir yer tutan yan sanayii şçileri de patronlarla uyuşmazlık halinde.
HİNDİSTAN'DA 100 GÜNDE 39 KANALİZASYON İŞÇİSİ ÖLDÜ
Hindistan'da işçilerin gündeminde Yeni Delhi'nin kanalizasyonlarında gerçekleşen ölümler var. Ülkede kanalizasyon sisteminin olmadığı birçok yerde insan ve hayvan dışkıları kova gibi ilkel tuvaletlerden elle toplanıyordu. Bu insanlık dışı çalışma 2013 yılında yasaklanmasına rağmen son 100 günde 39 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. İşçi aktivistler, 56 işçinin bu şekilde öldüğünün belgelerle kanıtlanmasına rağmen devlet makamlarının ölen işçilerin ailelerine tazminat ödemediğini söylüyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği taleplerinin kazanılması için örgütlü ve kolektif hareket etmek zorunlu.
Filistinliler El Aksa camiinde alınan ek güvenlik tedbirlerini protesto ediyor. İsrail en son cami girişine metal dedektörler koydu ve 56 yaşının altındaki erkeklerin camide ibadet etmesini engelledi. Güvenlik tedbirlerinin artırılmasından bu yana çıkan çatışmalarda çok sayıda Filistinli öldürüldü. Artan gerilimin sebebi İsrail'in Kudüs'teki Filistinlilerin yerleşim yerlerini durmaksızın taciz etmesi. Uluslararası baskıların artması üzerine İsrail metal dedektörleri kaldıracağını açıklamak zorunda kaldı. İsrail ırkçı bir ülke. Dünya işçileri Filistin'in özgürlüğü talebiyle Filistinlilere destek vermeliler.
Bundan yaklaşık bir yıl önce, 29 Ağustos 2016'da 14 yaşındaki Aborijin Elijah Doughty takip edildi, saldırıya uğradı ve öldürüldü. Bu tam bir nefret cinayetiydi. Olay Kalgoorlie'de tepkilere ve kitlesel protestolara yol açtı. Suçlu Mark Donnaly 21 Temmuz'da ceza aldı ama cinayetten değil tehlikeli bir şekilde araba sürüp ölüme sebebiyet vermekten. Donnaly 3 yıl ceza aldı ve gelecek Şubat'ta şartlı tahliye edilecek. Bu, Aborijinlerin Avustralya'da hem kişisel hem de yapısal olarak maruz kaldıkları ırkçılığın trajik ve çarpıcı bir örneğiydi. Aktivistler ülke çapında protesto çağrısı yapıyor.