Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 16 Temmuz Haberleri

MÜLTECİLER İÇİN ÜLKE ÇAPINDA GÖSTERİLER

19 Temmuz, Avustralya'da Manu ve Nauru deniz aşırı toplama kamplarının yeniden açılmasının 4. yıldönümü. Kamplardaki mültecilerin koşulları ve gördükleri muamele olsun, Avustralya'daki mültecilerinki olsun, vahim durumda. Aktivistler Nauru ve Manus toplama kamplarının derhal kapatılması talebiyle eylemler düzenleyecek. Ayrıca hareketin yol haritasını çizmek tartışmak için Melbourne'da geniş katılımlı bir toplantı yapılacak.


İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU BAHREYN'DE TUTUKLANDI

Bahreyn İnsan Hakları Merkezi kurucusu ve başkanı Nabeel Rajab, Arap ülkelerindeki önde gelen insan hakları savunucularından. Rajab geçtiğimiz hafta iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçu, bir televizyon röportajında Bahreyn'de artan devlet baskılarını anlatarak “yanlış bilgi yaymak”. Bölgedeki pek çok ülke gibi Bahreyn'de de halk ayaklanması 2011 yılında başkaldırmıştı. Ve diğer ülkelerde olduğu üzere egemen sınıf tarafından vahşice bastırıldı. Ülkedeki her türlü bağımsız örgütlenme çabasının karşısına zorbalıkla çıkılıyor.


SAMSUNG'UN KENDİ BELGELERİ İTİRAF EDİYOR

Geçtiğimiz hafta bir mahkeme, Samsung Electronics kurbanları lehine karar aldı. Uzun süren iki ayrı davada mahkeme işçilerin sağlığının işyerinde maruz kaldıkları toksik ortamdan dolayı ciddi oranda zarar gördüğüne karar verdi. Ölen kadın işçi Lee Eun-joo'nun ailesi böylelikle tazminat talebinde bulunabilecek. Diğer davacı Kim adlı işçi ise yakalandığı kronik miyeloid lösemi hastalığı için tazminat alabilecek. Davalarda Samsung Electronics işyeri koşullarının sağlıksızlığı kendi belgeleriyle açığa çıktı. İşçilerin yaşadıkları bir belgesele konu oldu.


FİLİSTİN'DE BASKILAR ARA VERMEDEN SÜRÜYOR

Geçtiğimiz hafta 17 yaşındaki Aws Muhammad Yousif Salameh ile 20 yaşındaki Saad Nasser Hassan Abd al-Fattah adlı iki Filistinli İsrail askerlerinin düzenlediği bir operasyonda vurularak öldürüldü. Tanınmış insan hakları savunucusu Khalida Jarrar'a ise 6 ay idari gözetim cezası verildi. Yaşanan baskılardan dolayı, Filistinli tutsakların kararlı açlık grevlerinin İsrail'in baskılarını frenleyebileceği şeklindeki beklentiler ortadan kalkıyor. Daha da kötüsü Filistin makamları bağımsız Filistinli gazetecileri sistematik olarak baskı altında tutuyor. Jihad Bakarat, kısa süre önce “fotoğraf çektiği” gerekçesiyle tutuklandı.


PRICOL İŞÇİLERİ KAZANDI

Hindistan'da bir grup Pricol işçisi bir haftalık ücretlerine el koymaya çalışan patronlarına açtıkları davayı kazandı. İşçiler bu kazanım için 16 gün açlık grevi yaptılar. Pricol işçileri geçen yıl tarım işçileri ile dayanışma için bir günlük açlık grevine gitmişlerdi. İşçiler grev yaptığı için ömür boyu hapis cezası alan ve halen hapishanede bulunan iki sınıf kardeşlerinin serbest bırakılması için de mücadelelerini sürdürüyorlar.


TÜRKİYE'DE BASKI DA VAR DİRENİŞ DE

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de yapılan kitlesel gösteriler, toplumsal durumun baskıdan direnişe doğru dönmeye başladığına işaret ediyor. Muhalefet partisi lideri Kılıçdaroğlu'nun başlattığı yürüyüşe İstanbul'da bir milyon civarında katılım oldu. Göstericilerin talebi adalet ve hükümetin baskılarına son vermesiydi. Bu kesitte, Uluslararası Af Örgütü aktivistlerinin toplantısına baskın düzenlendi. Gözaltındakilere yöneltilen suçlama milli güvenliğe aykırı faaliyet göstermek. İşçilere yönelik baskılar yeni akademisyen ihraçları ve binlerce kamu çalışanının işten çıkarılması ile devam etti.


OTOMOTİVDEKİ MÜCADELEYE KATIL

Hindistan'da tutuklu bulunan Maruti Suzuki işçileri ile hapisteki KCTU başkanı Han Sang-gyun'un serbest bırakılması için dünya çapında bir kampanya düzenlenmesi planlanıyor. AWL'nin bu doğrultudaki önerisinde bir uluslararası komitenin kurulması ve farklı sektörlerde küresel greve ve çeşitli etkinliklere gidilmesi bulunuyor. Uluslararası komitenin hedefi sendikaların ve aktivistlerin daha iyi koordine olmasını sağlamak.


FİLİPİNLER'DE İŞÇİLER SIKIYÖNETİME KARŞI BİRLEŞİYOR

Filipinler'de Rodrigo Duterte yönetimi uyuşturucuya karşı mücadele bahanesiyle işçilere ölüm saçıyor. Ülkenin güneyindeki Mindanao adasında da sıkıyönetim ilan edildi. Mindanao'dan gelen bir grup maden işçisi başkent Manila'da direniş çadırı kurdu. İşçiler sıkıyönetim ilanından bu yana çalışma koşullarının kötüleşmesini protesto ediyor. Maden işçilerinin direnişine diğer işçiler de iş güvencesi ve ücretlerin yükseltilmesini talepleriyle katıldılar. 21 Temmuz'da ülke çapında bir gösteri düzenlenecek.


Çeviren: Nilgün Güngör