Malezya'nın Ipoh kentinde devlet okullarında çalışan 51 temizlik işçisi 8 ay boyunca ödenmeyen ücretleri için 2015 yılında dava açmışlardı. İşçilerin çalıştığı Time Medi şirketi 2015 Temmuz ayında batınca işçilere artık yerel eğitim kurumuna bağlı olarak çalışmaya devam edecekleri ve ücretlerinin ödeneceği konusunda teminat verilmişti. Ancak aradan geçen 18 aylık süreye rağmen işçilere ücretleri ödenmedi.
Hindistan hükümetinin geçen yıl piyasadan banknot çekmesi yıkıcı sonuçlara yol açtı. Uzun süredir devam eden bir davada İş Mahkemesi Renault Nissan'da çalışan dört öncü işçinin işten çıkarılmasını iptal etti. Ancak şirket onları işe almayı hala kabul etmiyor. PMI Mühendislik'te yüzlerce işçinin uzun süreli grevinin ardından şirket hala öncü işçileri hedef almaya devam ediyor ve varılan anlaşma maddelerini uygulamıyor. Öte yandan banka işçileri aşırı çalışma ve taşeronluk sistemine karşı greve gitti. Hindistan'da bir milyon banka işçisi bulunuyor.
Pakistan'da insan hakları savunucusu Waqass Goraya Ocak ayı başında kaçırılmış, işkence görmüş ve ölümle tehdit edilmişti. Waqass'ın da içlerinde olduğu dört insan hakları savunucusunun hükümete bağlı güçler tarafından kaçırıldığı biliniyor. Pakistan'da hükümeti ve burjuvaziyi eleştirenler yasal ve yasadışı yöntemlerle sık sık saldırıya uğruyor.
Avustralya'nın Nauru ve Manus toplama kamplarında tutulan mültecilerin Orta Amerikalı mültecilerle takas edilerek ABD'ye gönderileceği ya da zorla sınırdışı edileceği açıklandı. Özellikle kadın mülteciler daha vahşi koşullarda tutuluyor ve şiddet yaygın olarak uygulanıyor. Avustralya hükümeti mültecileri hedefe çakmış durumda. Endonezyalı küçük yaştaki balıkçıları insan kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı. Bundan dolayı Avustralya hükümetine karşı 100 milyon Avustralya doları tutarında dava açıldı. 9 Nisan günü ülkenin çeşitli kentlerinde mülteci hakları için gösteriler düzenlenecek.
Endonezya'da PT Jaba Garmindo fabrikasında çalışırken iki yıl önce işyerlerinin kapanmasıyla işsiz kalan 4.000 işçi hala tazminatlarını ve ödenmeyen dört aylık ücretlerini alamadı. İşçilere ödenmesi gereken meblağ 11 milyon doları buluyor. PT Jaba Garmindo, UNIQLO adlı Japon kökenli uluslararası giyim firması için üretim yapıyordu. UNIQLO'yu işçilerin ücretlerini ödemeye zorlamak için uluslararası bir kampanya yürütülüyor. Öte yandan bir diğer küresel marka olan Mizuno için üretim yapan yüzlerce işçinin ücretleri de aylardır ödenmiyor.
Avustralya'nın en saygın spor muhabiri Trevor Grant 40 yıllık kariyerinin ardından mezotelyoma (akciğer zarı hastalığı) nedeniyle yaşamını yitirdi. Tamillerin kendi kaderini tayin hakkını kararlılıkla destekleyen ve mülteci haklarını savunan Grant'in ölüm nedeni çalıştığı gazete binasında kullanılan asbest. Bu ölümler asbestin yasaklanmasını dünya çapında gündemde tutmanın önemini ortaya koyuyor. Ancak asbest kullanımında çıkarı olan ekonomik ve siyasal güçler bu yasağı engellemek için her şeyi yapıyorlar.
Güney Kore Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz hafta verdiği tarihi kararla devlet başkanı Park Geun-hye'nin görevinden azledilmesine karar verdi. Karar, milyonlarca Koreli işçinin her hafta katıldığı gösterilerin sonucu elde edilen bir kazanım oldu. Kore işçi hareketi bu gösterilerde yer almanın yanı sıra Park yönetiminin son yıllarda çıkardığı işçi düşmanı yasalara karşı da mücadele etti. Yeni başkanlık seçimleri Mayıs ayı başında yapılacak. Han Sang Gyun gibi işçi liderlerinin halen hapiste tutulduğu düşünülecek olursa, Kore işçi sınıfı için bu daha başlangıç.
Hindistan'ın Haryana eyaletinde bir fabrika müdürünün öldürülmesinden yargılanan yüzden fazla işçi geçtiğimiz hafta beraat etti. 13 işçi ise suçlu bulundu. İşçilerin çoğu 3 yıldan fazla tutuklu kalmıştı. Mahkum olan 13 işçinin Maruti Suzuki'deki mücadelenin liderlerinden olması, kararın politik sınıfsal niteliğini ortaya koyuyor. Maruti Suzuki, Yeni Delhi etrafında bulunan Gurgaon-Manesar sanayi kuşağındaki en büyük fabrikalardan biri. İşçiler burada 2011 yılından beri örgütlenme, ücret ve çalışma koşullarını iyileştirme mücadelesi veriyor. Devletin sürekli baskılarına rağmen mücadeleden asla vazgeçmiyorlar.