Pakistan'daki Gadani tersanesinde kullanım dışı bir LPG tankerinde geçtiğimiz Pazartesi günü çıkan yangında 5 işçi yaşamını yitirdi. Aynı gemide 15 gün önce de yangın çıkmıştı. Yangının çıkış nedeni, çalışma öncesinde tüm yanıcı maddelerin gemiden çıkarılması kuralına uygun davranılmaması ve bir kimyasal “köpüğün” alev alması olarak açıklandı.
Yangının asıl sebebi, tersanede işçi sağlığı iş güvenliği standartlarının hiçbir denetime tabi olmaması ve fiilen işlememesi.
Pakistan'da dört insan hakları savunucusu Ocak ayı başından beri kayıp. Halen haber alınamayan sol ve liberal görüşlere sahip Salman Haider şair ve akademisyen, diğer üçü -Waqas Goraya, Aasim Saeed, Ahmad Raza Naseer- ise blogger. Pakistan İnsan Hakları İzleme Örgütü Pakistan hükümetini dört aktivistin yerlerini açıklamaya ve güvenliklerini sağlamaya çağırdı. İçişleri Bakanlığı şair Haider'ın durumunu araştıracağını belirtirken, diğerlerini söz konusu bile etmedi.
Karaçi, Lahor, Peşaver, Faysalabad ve İslamabad kentlerinde #RecoverAllActivists hashtag'i ile gösteriler düzenleniyor. Gösterilerin bir diğer temel talebi de internet üzerinde ifade özgürlüğünün sağlanması.
Sri Lanka'da Tamil bölgesinde bulunan Nagapattinam'da kurulu Suja Shoei şirketinde çalışan işçiler 9 Ocak günü işyerlerinin önünde sendika bayrağını asarken polis müdahalesi ile karşılaştılar. Hidrolik preslerin üretildiği fabrikada işçiler sürekli geçici statüde çalıştırılıyor. Patron işçilerin örgütlendiği AICCTU sendikasını tanımıyor. İşyerine sendika bayrağının götürülmesi bu yüzden işçiler açısından daha özel bir anlam taşıyor. İşçilerin talepleri, sendikanın tanınması ve toplu sözleşmeye oturulması, geçici sözleşmeye son verilmesi, eşit işe eşit ücret, kadın işçilere karşı onur kırıcı davranışlara son verilmesi, işçi alımlarında ayrımcılık yapılmaması.
Tayland'da askeri faşist cunta 2016 yılında baskılarını gitgide artırdı. Cunta, Ağustos ayında yapılan referandumla kabul edilen yeni anayasa ile konumunu daha da sağlamlaştırdı.
General Prayut Chan-ocha yönetimindeki Ulusal Barış ve Düzen Konseyi her türlü siyasal faaliyeti ve toplantı ve gösteriyi yasakladı. İfade özgürlüğü ağır yaptırımlara tabi tutuluyor. Medya sansür altında. Yüzlerce keyfi gözaltı ve binlerce tutuklama var. 12 Eylül itibariyle sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verme kararı alındı fakat hala 1.800 sivil askeri mahkemede yargılanıyor. İnsan hakları ihlalleri konusunda hiçbir kovuşturma yok.
Filipinler'de devlet başkanı Rodrigo Duterte uyuşturucu sorunu ağırlaşırsa sıkıyönetim ilan edebileceğini açıkladı. Duterte bir grup patronla bir araya geldiği bir toplantıda sıkıyönetim ilanı konusunda “Ben Yüksek Mahkeme falan dinlemem. Kimse beni durduramaz,” dedi. Anayasaya göre sıkıyönetim “işgal veya isyan” durumunda ilan edilebiliyor. Kongre ve Yüksek Mahkeme'nin de bu kararı gözden geçirme yetkisi bulunuyor. Duterte sıkıyönetim düşüncesinin gerekçesini “Filipin halkını ve gençleri korumak” diye açıklıyor. Sıkıyönetim ilan edildiği takdirde işçilerin çalışma ve yaşam koşulları daha da ağırlaşacak.