Malezya'da 19 Kasım'da hükümetin yolsuzluklarına karşı düzenlenen beşinci kitlesel gösterinin hemen öncesinde Bersih 5 Hareketinden* beş önde gelen siyasetçi tutuklandı. Tutuklananlardan ikisi, muhalefetteki Malezya Sosyalist Partisi milletvekilleri Tian Chua ve Arulchelvan (Arul). Bersih 5'in temel gündemleri yolsuzluklar ve demokratik reformlar. Hükümetin “kızıl” milislerinin** gözü dönmüş saldırılarına karşı düzenlenen protesto eylemine onbinlerce kişi katıldı. Gösteriler birçok kentte eşgüdümlü tarzda örgütlendi.
* “Temiz” anlamına gelen Bersih 5 Hareketi, temiz seçimler hedefiyle yola çıktı. Kurucuları arasında eski bakanlar, yerel yöneticiler ve burjuva siyasetçiler de var.
** Gösterilerde kırmızı giyinen hükümet yanlısı gruplar. -Çev.
Mang Han, Çin'de işçileri örgütlemek ve greve götürmekten dolayı hapse atılan son bağımsız işçi örgütçüsü oldu. Meng, 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Guangdong'da daha önce dört işçi hakları savunucusu da iki ay hapis cezası aldı. Meng'e ise itirafta bulunmayı reddettiği için en ağır ceza verildi. Öte yandan, geçen yıl Tianjin'de meydana gelen ve 173 kişinin yaşamını yitirdiği patlamalarla bağlantılı olarak 49 şirket görevlisi ve devlet memuru tutuklandı.
Avustralya'da göçmen işçiler üzerindeki ağır sömürü geçtiğimiz hafta bir kez daha günün konusu oldu. Bazı çiftliklerde taşeron firmalar aracılığıyla işçilerin günde sadece birkaç dolara çalıştırıldığı ortaya çıkarıldı. Sömürünün bu raddesi Avustralya'da kısa dönem vizeli işçilerin artan ölçüde istihdamı ve sendikaların da sürekli saldırı altında bulunmasından kaynaklanıyor. Süregelen uygulamalara karşı sürekli vize, patronlara ceza verilmesi ve güçlü sendikaların oluşturulması zorunlu.
Türk devletinin muhalif siyasal partilere yönelik saldırıları artarak devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Siirt, Dersim ve Cizre gibi Kürt kent ve ilçelerinin seçilmiş belediye eşbaşkanları terörle mücadele birimleri tarafından terörizm suçlamasıyla gözaltına alınıp tutuklandı. Geçen ay da HDP'nin 59 milletvekilinden 14'ü tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında partinin eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da bulunuyor. 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden bu yana onbinlerce işçi işten çıkarıldı, 140 gazeteci tutuklandı ve pek çok medya kuruluşu kapatıldı.
Pakistan'daki Gadani tersanelerinde gerçekleşen katliamda ölenlerin sayısı 29'a yükselirken, ondan fazla işçinin de kayıp olduğu bildiriliyor. Bu facia gözleri işyerlerindeki çalışma koşullarına çevirdi. Binlerce işçi, ölenler için adalet istemek için ve daha iyi çalışma koşulları ve ücret talepleriyle toplantı ve gösteriler yapıyor.
Hapisteki gazeteci ve işçi hakları savunucusu Somyot Prueksakasemsuk, geçtiğimiz hafta Jeon Tae il Emek Ödülü'nü aldı. Somyot, ödüle hak kazanan ilk Koreli. Tayland'da hapiste bulunan Somyot adına ödülü kızı Prakaidao 'Sukanya' Prueksakasemsuk aldı. Sukanya, Somyot'a mektup yazarak dayanışma çağrısında bulundu.
Kore yönetimi, geçtiğimiz aydan bu yana beklenmedik bir siyasal krizin pençesinde. Geçen hafta Seul'de düzenlenen yürüyüşte bir milyon kişi Başkan Park Geun-hye'nin istifasını istedi. Park Geun-hye, bir cemaat liderinin kızı olan sırdaşı Choi Soon-sil'le işbirliği ve nüfuz ticareti yapmakla suçlanıyor. Park Geun-hye yönetimi son yıllarda işçilere karşı saldırgan bir politika izlemekte. İşçiler ülkenin dört bir yanında yüzbinlerin katıldığı gösterilerle yanıt veriyorlar. Koreli işçiler hükümete karşı seferberliği sürdürüyor. Sendikalar devlet başkanının istifası talebiyle 30 Kasım günü tekrar genel grev çağrısı yaptılar.