Queensland eyaletindeki Lytton banliyösünde bulunan Caltex'te bir grup işçi ücretlerinin % 15 oranında düşürülmesine karşı greve gitti. Yağlayıcı üretilen Caltex dünyanın en büyük enerji firmalarından biri. Grev 10 gün içinde kazanımla sonuçlandı. Elde edilen kazanımlar, çalışma saatlerinin kısaltılması, yıllık ücretin arttırılması ve fazla mesai ücretlerinin yükseltilmesi. Öte yandan Caltex Avustralya'da göçmen işçilere sistematik olarak düşük ücret ödediği açığa çıkan son firma oldu. Kısa dönemli vize yöntemiyle işçilerin örgütlenme ve eylem imkanları kısıtlanıyor.
Geçtiğimiz hafta başında Cakarta'da devlet mülkiyetindeki PT Pertamina'da çalışan 1000'den fazla petrol tankeri şoförü greve gitti. İşçilerin talepleri kadrolu çalışmak, fazla mesainin ücretlendirilmesi ve günlük çalışma süresinin 8 saat olması. Endonezya hükümeti ise grev kırıcıları çalıştırmak için işçilerin üzerine asker gönderdi. Ancak işçiler direniyor ve uluslararası destek de buluyorlar.
Çin'de her yıl patlamaların meydana geldiği kömür madenleri işçiler için tehlikeli bölge olarak kabul ediliyor. Madenler aynı zamanda pnömokokoz hastalığına da yol açıyor. Siyah akciğer hastalığı olarak da bilinen pnömokokoz, ince kömür tozu gibi insana ve çevreye zararlı maddeleri fazla solumaktan kaynaklanıyor. Çin'de milyonlarca işçi, çiftliklerdeki sağlık ve iş güvenliği koşullarının kötülüğü ve kentlerdeki kirlilikten ötürü bu hastalıktan muzdarip. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması ve tazminatların artırılması için çaba gösteren öncü işçiler ise devlet baskısı ile karşılaşıyorlar.
Güney Kore'de binlerce demiryolu ve metro işçisi altı haftadır grevde. Grevin talepleri güvencesiz çalışmaya ve performansa dayalı ücrete son verilmesi. Uzun soluklu grevde işçiler dirençlerini koruyor ancak yönetimle görüşmeler sırasında beklenmedik bir politik krizin yaşanması başkan Part Geun-hye yönetimini sarstı. Geçtiğimiz hafta bakan değişikliği yapılan hükümetin bu sayede sorunlarını aşıp işçilerin ve kitle gösterilerinin karşısına daha güçlü çıkmak istediği görülüyor.
Türk hükümeti, darbe girişimcilerini temizleme bahanesiyle işçilere saldırmayı sürdürüyor. Darbe girişiminin gerçekleştiği Temmuz ayından bu yana onbinlerce işçi açığa alındı ya da işten atıldı. Geçtiğimiz ayın sonunda da yine çoğu akademisyen, öğretmen ve sağlık işçisi olan 10.000 kişi muhalif grupları destekledikleri gerekçesiyle işten çıkarıldı. Bunun yanında 15 medya kuruluşu da kapatıldı, gazeteciler tutuklandı. Türkiye halen dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke.
Pakistan'daki Gadani tersanelerinde bir petrol tankerinde gerçekleşen patlamanın yol açtığı yangında en az 21 işçi yaşamını yitirdi. Bazıları ağır 60 işçi de yaralandı. 50 işçiden ise haber alınamıyor. Güney Asya tersaneleri işçilere tam anlamıyla mezar oluyor. Buralarda patronlarla devlet sendikalaşmaya karşı en sert politikaları uyguluyor, ücretler açlık seviyesinde ve işçi sağlığı ve iş güvenliğinin esamesi okunmuyor. Ancak işçiler mücadeleye devam ediyor. Gemi söküm endüstrisi dünya çapında uygulanan dipe doğru yarış politikasının mükemmel bir örneği.