Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 23 Ekim Haberleri

YENİ ZELANDA DA ASBESTİ YASAKLADI

Yeni Zelanda'ya asbest ithali Ekim ayı başında yürürlüğe giren bir yasayla yasaklandı. Yeni Zelanda'da uzun süredir bu tehlikeli maddenin yasaklanması için mücadele eden sendikal hareket böylelikle önemli bir kazanım elde etmiş oldu. Ancak dünya çapında yılda yaklaşık 2 milyon ton asbest üretiliyor ve asbest yılda 100.000'den fazla kişinin ölümüne yol açıyor. Keza Avustralya deneyimi de yasaklansa bile asbestin toksik kalıntılarının insanları öldürmeye devam edeceğini gösteriyor.


MELBOURNE'DA İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ KONFERANSI

25 Ekim günü Melbourne'da işçi sağlığı ve iş güvenliği temsilcileri* önemli bir konferans düzenliyor. Güvenli bir işyeri, dünyanın her yerinde işçilerin talebi. İşyeri güvenliğinin olmamasından dolayı her yıl milyonlarca işçi ölüyor, yaralanıyor veya önemli hastalıklara yakalanıyor. Konferansın konusu, işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinin nasıl güçlendirileceği.
 
* Türkiye'deki mevzuatta “çalışan temsilcisi” olarak bilinir. -Çev.


İŞGAL ALTINDAKİ FİLİSTİN'DE CİNAYETLER

İsrail işgali altındaki Filistin'de gün geçmiyor ki İsrail askerleri şiddet uygulamasın. Geçtiğimiz hafta 15 yaşındaki Khaled Bahar Ahmed Bahar ile 19 yaşındaki Raheeq Yousef adlı iki genç İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü. Yüzlerce Filistinli de ev ve işyerlerinden zorla çıkarıldı. İsrail'in hapishanelerdeki baskılarına karşı açlık grevleri ise kararlılıkla devam ediyor.


FAŞİSTLER KRALIN ÖLÜMÜNÜ FIRSAT BİLDİ

Kral Bhumibol'un 13 Ekim günü ölümünün ardından askeri cunta bir aylık yas ilan etti. Yas süresince siyah giysiler giyilmesi, eğlenceli etkinliklerin yasaklanması gündemde. Eleştiri de yasak. Tayland'daki faşist güçler krala saygı göstermiyorlar bahanesiyle muhalifleri hedef tahtasına çakıyor. Bir bakanın muhaliflere “toplumsal yaptırımlar” uygulanması çağrısının ardından faşist çeteler muhaliflere kralın düşmanı diyerek saldırmasıyla tam bir korku atmosferi oluştu. Öte yandan, Taylandlı faşist çete mensuplarının Avrupa'ya gidip rejim muhalifi sürgünleri katledeceği iddia ediliyor.


SENDİKAYI YOK ETMEK İÇİN FABRİKAYI KAPATIYORLAR

Faremo International, Filipinler'deki Cavite Serbest Ticaret Bölgesi'nde bulunan, yaklaşık 1.000 işçinin çalıştığı bir konfeksiyon işletmesi. Şirket geçtiğimiz hafta Vietnam ve Kamboçya'ya taşınacağını duyurdu. Bir süre önce de iş 
makineleri fabrikadan çıkarıldı. Sendika üyelerinin isimleri ise kara liste oluşturmak amacıyla bölgedeki diğer konfeksiyon işletmelerine verildi. Fabrikada çalışan işçiler zor koşullarda örgütlenmiş ve toplu sözleşme hakkını elde etmişlerdi. Faremo International'ın bu tavrı da gösteriyor ki, şirketler küresel imkanlarını kullanarak işçilerin yerel örgütlenmelerini yok ediyorlar. Küresel şirketlerin gücüne ancak uluslararası ölçekte örgütlenip mücadele ederek karşı durulabilir.


HONDA İŞÇİLERİNİN AÇLIK GREVİ İKİNCİ AYINDA

Hindistan'ın Rajasthan kentinde işten çıkarılan Honda işçilerinin mücadelesi şirketin ve yerel yönetimin baskılarına 
rağmen devam ediyor. Açlık grevine ilk başlayan işçilerden bazıları hastaneye kaldırılınca yerlerini yenileri aldı. İşçilerin kuzey Hindistan'daki sanayi havzalarında ajitasyon faaliyetlerini canlandırmasına karşı şirket de bazı işçiler hakkında hukuki işlem başlattı. Mücadele uluslararası destek kazanmaya devam ediyor.


BATI PAPUA'DAKİ DEV MADENDE BİR İŞÇİ DAHA ÖLDÜ

Endonezya-Batı Papua'daki Freeport-McMoRan Inc.'e ait devasa büyüklükteki Grasberg* açık bakır madeninde meydana gelen bir buldozer kazasında bir işçi yaşamını yitirdi, bir işçi yaralandı. İşçilerin 2011 yılında yaptığı uzun kitlesel greve rağmen, ölümler devam ediyor. Geçtiğimiz ay da aynı şirketin Grasberg yakınındaki Kuala Kencana kasabasında kurulu elektrik santralında bir işçi maden kamyonunun altında kalıp ölmüştü. 2013 yılında ise bir tünelin çökmesi sonucu 28 işçi yaşamını yitirmişti.
 
* Grasberg, dünyanın en büyük altın ve üçüncü büyük bakır madenidir. -Çev.


Çeviren: Nilgün Güngör