Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL) 25 Eylül Haberleri

SUUDİ ARABİSTAN'DA BEKLENMEYEN BİR GREV

Suudi Arabistan'ın doğusundaki Khobar kentinde kurulu özel bir hastane olan Saad Specialist Hospital'da çalışan yaklaşık 1.200 işçi ücretlerinin ödenmemesi üzerine greve gitti. Suudi Arabistan'da grevler çok nadir yaşanıyor. Zira ülkede her tür sendikal faaliyet yasak. Fakat bu eylem özel bir önem taşıyor, çünkü greve cerrahlardan ameliyathane personeline, temizlik işçilerinden hasta bakıcılara dek herkes katıldı. Temizlik işçileri ve hasta bakıcıların çoğu göçmen ve bu grev Suudi kökenlilerle göçmen işçilerin ilk ortak eylemi. Suudi Arabistan'ın göçmen işçiler üzerindeki baskı ve sömürüsünün tarihi düşünüldüğünde, bu grev, işçilerin birliği yönünde atılan ilk adım olabilir. 


HİNDİSTAN'DA HONDA İŞÇİLERİNİN AÇLIK GREVİ SÜRÜYOR

Yeni Delhi'de işten çıkarılan beş Honda işçisi geçen hafta açlık grevindeydi. Yüzlerce işçi polis baskısı ile karşı karşıya olan grevcileri desteklemek için gösteri düzenledi. 100 kadar işyerinden temsilciler direnişçileri ziyarete gitti. Bu yaygın destek, kuzey Hindistan'daki sanayi havzalarında çalışan bütün işçilerin karşı karşıya bulunduğu olumsuz koşullarla bağlantılı. Aynı zamanda Eylül başındaki devasa genel grevin de artçı sarsıntılarından.  


AVUSTRALYA'DA KÖMÜR İŞÇİLERİ KÜRESEL DEVE KAFA TUTUYOR

Avustralya'nın orta Queensland bölgesinde bulunan German Creek'teki bir kömür madeninde çalışan yaklaşık 140 işçi toplu sözleşme uyuşmazlığı sonucu greve gitti. Madenin sahibi dev Anglo American şirketler grubu. Firma, bir işçi kiralama şirketi üzerinden grev kırıcıları işe almaya hazırlanıyor. Anglo American, yakındaki bir diğer madeninde de 85 kadrolu işçiyi işten çıkardı. Kiralık ve sözleşmeli işçiler ise çalışmaya devam ediyor. Şirketin Şili'deki Los Bronces bakır madeninde de toplu sözleşme uyuşmazlığı var. Küresel şirketlerle mücadelenin en etkili yolu, işçilerin uluslararası dayanışması. 


TÜRK HÜKÜMETİNDEN KİTLESEL İŞTEN ÇIKARMALAR

Türk hükümeti Temmuz ayındaki başarısız darbe girişimini fırsat bilip işçi sınıfının gücünü kırmaya çalışıyor. Fazla söze hacet yok: Görevden alınan öğretmenlerin sayısı 30.000'i buldu. 10.000'i için de soruşturma yürütülüyor. Bunun dışında 20.000 devlet memuru görevden alındı. Öte yandan, hükümeti eleştiren gazeteciler terörizmi desteklemek suçundan yargılanıyor. 


ARAŞTIRMACIYA HAKARETTEN CEZA

Tayland'da insan hakları savunucusu Andy Hall'un uzun süredir devam eden davası geçtiğimiz hafta sona erdi. Mahkeme Hall'u hakaretten ve Bilişim Suçları Yasası'nı çiğnemekten suçlu buldu. Andy, Prachuap Khiri Khan eyaletindeki Ulusal Meyva Şirketinde çalışan Burmalı göçmenler başta olmak üzere işçilere karşı kötü muamele konusunu araştırıyordu. Dört yıllık hapis cezası ertelenen Andy’ye yüklü bir de para cezası verildi. Andy Hall'unki gibi davalar işçilerin ve işçi hakları savunucularının mevcut askeri diktatörlük koşullarında yaşadıkları güçlüklere bir örnek. 

KAMBOÇYA KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN GERÇEKLERİ 

Küresel marka H&M'de çalışan işçilerin çalışma koşullarına ilişkin yayınlanan son rapor. işçi haklarının nasıl çiğnendiğini ortaya koyuyor. İşçilerin bir kısmı direkt H&M değil taşeron firmalar tarafından istihdam ediliyor. Ücretler düşük, zorla fazla mesai uygulanıyor ve işçiler izin karşılığında güvencesiz sözleşmelerle sağlıksız koşullarda çalıştırılıyor. Ve tabii bütün bunlara karşı işçilerin taleplerini yükseltmemeleri için de bağımsız sendikalar üzerinde baskı uygulanıyor. 


DOĞU TİMOR'DA İŞÇİLER HAKLARINI ARIYOR

Doğu Timor'da* Garmador firmasında çalışan yüzden fazla güvenlikçi hiçbir gerekçe gösterilmeden ve hakları ödenmeden işten çıkarıldı. Gardamor. eski bir gerilla tarafından işletilen bir güvenlik şirketi. Doğu Timor'un bağımsızlığını kazanmasından bu yana işçiler çalışma koşullarını iyileştirmek ve haklarını elde etmek için mücadele ediyorlar. Timor Leste Genel İş Sendikası işçilere destek veriyor ve Avustralya işçilerini dayanışmaya çağırıyor. 


* Eski bir Portekiz sömürgesi olan ve 1975'te Endonezya tarafından işgal edilen Doğu Timor 1999'da BM gözetiminde yapılan referandumun ardından 2002 yılında bağımsızlığını elde etti ve Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. 1 milyon nüfuslu ülkenin ikinci ihracat kalemi olan kahvenin en büyük alıcısı Starbucks. (Çev)
 
Çeviren: Nilgün Güngör